Боза Анет – тумор за пиене 20

Всички сме пили боза и повечето я обичаме. Пием я като деца, а после, когато станем родители, даваме на нашите деца. Дали ще е от ръж, царевица или овес, няма значение. Важното е, че боза с баничка е една от класическите закуски на българина.

Когато бях дете и нямаше толкова Кола, Фанта и пр. примамливи химии за пиене, обичах да пия боза. Да, ама това беше през осемдесетте на миналия век и тогава бозата се правеше без изкуствени подсладители и подобрители, траеше малко и дори често беше вкиснала. През 2014 г. в бозата няма почти нищо естествено и още по-лошо, направо си е опасна за здравето.

Убедих се в това, когато купих на децата боза от една варненска закусвалня и по навик прочетох съдържанието. Когато видях какво съм дал на децата си, ги оставих само да я опитат, а останалото излях в мивката и седнах да напиша този пост, за да предпазя вас и вашите деца от нея.

Извадих описанието на петте Е-та, които се съдържат в боза Анет. Оказа, се че само едно от тях не е опасно за здравето. И преди да разгледате снимките и текста, една бърза статистика:

Годишно в България се регистрират 30 000 случая на заболявания от рак. Затова е много важно да обърнем специално внимание на онова, което пием и ядем.

boza anet

Е950 – Ацесулфам-К
Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни произведения, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители: Аспартам, захарин и Ацесулфам-К към списъка си с 10-те най-опасни добавки. Те причнияват тумори при опити с животни и повишават риска от развитие на рак при хора.

Е951 – Аспартам
Изкуствен подсладител с много нежелани реакции. Много хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция при тях е мигренозната болка.

Е952 – Цикламова киселина
Забранен в САЩ и Великобритания, калциевият и натриевият цикламат са изкуствени подсладители, причиняващи мигрена и други нежелани реакции. Могат да доведат до ракови заболявания. При опити с животни е установено увреждане на тестиси при плъхове и ембриони при мишки.

Е954 – Захарин
Калциевият и натриевият захарин са изкуствени подсладители получени от Толуен, който е известен карциноген. Толуенът се съдържа в каменовъгления катран и в продукти, получени при термична обработка на нефт и нефтопродукти (пиролиза).
През 1977г е забранен в САЩ, след което употребата му е възстановена при задължително изписване в/у етикета на следния текст:
Употребата на този продукт е опасна за вашето здраве! Този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при опити с животни.

Е211 – Натриев бензоат
Консервант за подобряване на вкуса на храни с ниско качество. В големи количества, над 25 mg. на 250 ml., се съдържа в оранжево оцветените напитки. Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки, сосове, печени произведения, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална употреба като Actifed, Phenergan, Tyrenol. Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване и уртикария на кожата.

Бел. ред.: Ползвана е информация от мобилното приложение за Андроид „Е-номера“. Препоръчвам ви го.

Виж статия със сравнителен анализ на съдържанието и на други марки бози във Варна:
Бози: Бомакс, Наслада, CBA – още тумори за пиене

P. S. Кажете и на по възрастните си роднини, които не ползват интернет, да обръщат по-голямо внимание на Е-тата в храните и напитките. Помогнете им да живеят по-дълго и да стоят далеч от онкоотделенията. А ако ви се допие боза, купувайте си от био магазините, станаха доста.

 

 
Pin It Добави в Svejo

20 коментара по Боза Анет – тумор за пиене

  1. Pingback: Боза Анет – една година по-късно / varnasummer

  2. Pingback: Един пост с боза, етикети, Е-та, болести, здраве | Smiling

  3. Pingback: Ако религията ти иска да убиваш, моля, започни със себе си | Александър Доценко онлайн

  4. Pingback: Към българските блогъри / varnasummer

  5. Pingback: Консерванти, отрови, ГМО пшеница и светът според Монсанто / varnasummer

  6. Pingback: Бози: Бомакс, Наслада, CBA – още тумори за пиене / varnasummer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в мислене с етикети , , , , , . Постоянна връзка.