Бози: Бомакс, Наслада, CBA – още тумори за пиене 19

След като на 16.08.2014 написах пост озаглавен „Боза Анет – тумор за пиене“, темата се оказа доста интересна и много от хората, които я прочетоха, я споделиха във Фейсбук. За да бъда по-точен, към днешна дата (19.08.14), Фейсбук споделянията са точно 716, а посещенията в блогчето, което списвам много рядко напоследък, скочиха от 100 дневно на 5000 (пикът) в неделя – 17.08.14 и то през август.

Това, което направих в публикацията, не беше кой знае какво. Просто снимах етикета на боза Анет и публикувах описанието на Е-тата, които са доказано канцерогенни, т.е. причиняват рак при честа употреба.

Всичко това накара няколко души да хвърлят неистови усилия да ме изкарат предубеден, некомпетентен и необективен и, най-вече, поръчков. Едва ли не някой ми е платил да напиша оплюваща статия против марката Анет. Фейспалм! Оказа се, че тези точно 3-ма души са приятелката на собственика, друга свързана с него дама и наш общ познат. Имах и телефонни обаждания, които бяха в нормите на бон тона, но основната тема не беше, че това, което съм направил, би довело до промяна, а че темата е тенденциозна, защото не само боза Анет има Е-та в съдържанието си. Сиреч, точно по български: „като ще плюеш, плюй всички.“ Сещам се и за един показателен туит на @bozhobg, който беше написал:
„- Ти що крадеш, бе?
– Е, да не крада само аз?!“

Както и да е. Сега малко по-обективно. Нямам намерение да посвещавам блога си на здравословното хранене и ще пропусна колбасите, газираните напитки и хляба, а и нямам необходимото време, но намерих такова да обиколя най-популярните места във Варна, от които човек може да си купи боза, а именно хранителните вериги и закусвалните. Придържаме се към темата – „боза“. Купих от тематичния продукт от всички марки и ги снимах, за да покажа и тяхното съдържание, но не с идеята да ги плюя, а за да докажа, че основната идея на поста ми не е насочен конкретно към „Анет“, а има за цел да накара производителите на боза с консерванти и подсладители да се променят, че на някой му е писнало и е седнал да пише.
И така, ето списък на местата, които посетих и къде каква марка боза се продава:

Пикадили – Daily – „Червен площад“ и Пикадили център – продават боза „Бомакс“;
CBA – кв. „Трошево“ и ул. „Васил Друмев“ (зад ВИНС-а) -продават боза CBA с производител „Анет“ -1 ООД и  боза с марка „Анет“ с производител „Анет-1“ ООД;
MyMarket – Червен площад – боза „Анет“;
Закусвалня „Иглика“ пред х-л „Черно море“ – продават  боза „Анет“;
Закусвалня „Верона“, кв. „Виница“ – продават боза „Анет“;
Закусвалнята на „Адвокатската градинка“ – продават боза „Наслада“;
Закусвалните „Стефани“  пред ВИНС-а и на Нептун продават боза „Стефани“ два вида, със и без изкуствени подсладители;
Ситимаркет – тази верига не продава боза.

Както е видно, обходил съм все места, около/в които потреблението на храна тип „Бърза закуска“ е по-високо и едни от най-популярните и най-старите закусвални на Варна. Избрах няколко магазина от големи вериги, предимно в центъра, защото заради офисите и близостта им с развлекателните заведения на Варна, консумацията на закуски с боза е по-висока. Освен това, всички туристи също пазарят предимно от тази зона, а и е август. Не прескочих и някои квартални подразделения на големите вериги. Логично е двете най-големи вериги супермаркети във Варна, CBA и Пикадили, да имат еднакви доставчици и не сметнах за необходимо да обикалям всичкии техни магазини в града.
Ходих и до био магазините „Балев“ и „Хатори“. И двата магазина са в централните части на Варна и продават био боза „Хармоника“, но я получават в четвъртък, а днес е сряда. Не е голям пропуск, защото на всички ни е ясно, че няма как в био бозата да има Е-та.

Нито една закусвалня и нито един магазин от големите вериги във Варна , не продава био боза.

Правя всичко това за да докажа, че марката „Анет“ е с най-голям пазарен дял и е най-консумираната марка боза в града. Именно поради тази причина предният ми пост беше насочен към нея.

DSC05969

Ето и съдържанието на марките от снимката, както следва:

Боза „Наслада“:
Пшеница, просо, вода (явно чешмяна), есенция и подсладители: Е950, Е952, Е954.
Трайност до 72 часа или 3 дни. Пише кога е произведена и до кога е годна.
Няма консерванти.

Боза „Бомакс“:
вода (явно чешмяна), пшеница, подсладители: Е951 – Аспартам, Е952 – Натриев цикламат, Е954 – Захарин, Е950 – Ацесулфам-К, консерванти:  Е234 – Низин.
Трайност до 25.08.14 или 6 дни спрямо днес.
Има консерванти!

Боза „CBA“:
Пшеница, трапезна вода (вода преработена чрез обратна осмоза и обогатена с озон), подсладители:Е950, Е951, Е952, Е954, стабилизатори (консерванти): Е202, Е211, производител „Анет-1“ ООД, трайност до 22.08.14 или 3 дни спрямо днес. Не пише кога е произведена и ми прави впечатление, че няма описание на Е-тата, както е при другите марки.
За разлика от боза „Анет“, тук консервантите са наречени стабилизатори, не знам защо.
Държа да отбележа, че за Е202 – Калиев сорбат няма данни за нежелани странични реакции, но за всички други Е-та, в т.ч. и за Е211, има.
Има консерванти!

Боза „Анет“:
пшеница, трапезна вода (вода преработена чрез обратна осмоза и обогатена с озон), подсладители: Е950, Е951, Е952, Е954. Няма описание на Е-тата, но в предния пост съм описал какви са и с какво са вредни;
консерванти: Е202, Е 211.
Има консерванти!

Боза „Стефани“:
имат два вида боза, т.е. клиентът може сам да избира дали да пие боза с  подсладители или без. И в двата вида няма консерванти.

Червена капачка: питейна вода (навярно чешмяна вода), пшеница, подсладители:
Е950 – Ацесулфам-К,  Е951 – Аспартам, Е952 – Натриев цикламат, Е954 – Захарин,  трайност 7 дни. Пише кога е произведена и до кога е годна. Забележете, че не са споменати консерванти.
Няма консерванти!

Жълта капачка: без консерванти и подсладители. Питейна вода, пшеница, кристална захар, БЕЗ КОНСЕРВАНТИ, трайност 5 дни.
Няма консерванти!

Няма да слагам тази марка в заглавието, защото те дават избор на клиентите си.
Ето идея за останалите.

Обобщения:
1. От петте вида боза само бозите с марка „Бомакс“ и „Анет“ имат консерванти, но само боза „Анет“ има консервант Е-211, който е опасен, защото при количества над 25 mg. на 250 ml. може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване и уртикария на кожата. На етикета не пише какви са количествата.
2. Всички бози на снимката, с изключение на „Стефани“ – жълта капачка, имат подсладители Е950, Е951, Е952, Е954, които са канцерогенни!
3. Всички бози, без боза „Анет“, са описали наименованията на Е-тата.
4. Боза „CBA“ и боза  „Анет“ са едно и също нещо.
5. Боза „Анет“ е най-често срещаната марка в магазините и закусвалните на гр. Варна.
6. Боза без консерванти и без изкуствени подсладители е само бозата на „Стефани“ с жълта капачка и всички бози в био магазините.
7. Нито една марка няма уеб сайт на етикета си.

P. S. Ако съм пропуснал някоя марка боза, моля да споделите коя е и къде се продава, за да втъкна и нея в публикацията. Мерси, аман!

 
Pin It Добави в Svejo

19 коментара по Бози: Бомакс, Наслада, CBA – още тумори за пиене

 1. Анелия каза:

  Затова ли беше оная пропаганда преди години колко вредна била захарта.
  За да ни пробутат законно „полезната“ отрова

 2. Pingback: Боза Анет – тумор за пиене – Бг Ревизия

 3. Владимир каза:

  Боза Моряче – със захар.
  Продава се в будка за закуски „Студентска среща“ близо до Техническият Университет – Варна. Състав: вода, пшеница, захар кристална. Без консерванти. Трайност два дни от дата на производство, която указват на капачката. Адреса на производителя, включително номер за връзка, се указват на етикета. На мен ми напомня на бозата, която пиех като дете.
  По отношение на коментара на Алиса – в моето семейство не ядем маргарин, колбаси пушени или не, сирена и др. с палмово масло; трудно но успяваме да избягами от хляба с мая – хляба и сладкото са силно ограничени.

 4. Sibo каза:

  Боза Хармоника, има я в Пикадили център, но не зареждат редовно.
  А ето както са написали производителите за тази боза: http://harmonica.bg/produkti/boza/boza-ot-ruzh/

 5. Алиса в страната на чудесата каза:

  Не можах да разбера защо нападнахте точно тези производители. Изглежда „малко“ тенденциозно. Когато описвате нещо следете добре съдържанието на етикета. В грешка сте, че боза Наслада няма консерванти и е много по-различна от останалите. Добре е да сте подплатени и с химичен анлиз на концентрацията на веществата. Предполагам, че използвате дъвка и знаете, че и тя съдържа Аспартам, пушените колбаси също са канцерогенни, маргарина, част от мазнините (като палмовата) , хляба (с мая) и още ред други стоки на пазара съдържат канцерогени и докато не бъдат забранени няма да спрат да се използват. Всеки има право да прецени колко и какво да консумира. И отговорноста към тялото ни си е лично индивидуална. По тази логика трябва всички да спрат да произвеждат хранителни продукти, както и да използваме козметични продукти защото имат парабени . Мислете когато купувате какво купувате, а не след това да се дърпате по съдилища защото сме забравили да прочетем етикета. Успех !

  • Токсични печалби каза:

   Авторът е клиент, който чете етикета и дешифрира кодовете на отровите. Такива клиенти по правило са 1 на 1000 и затова има фирми, които натъпкват хранителните си стоки с боклуциНе атакува нито една фирма, фирмите с консерванти и оцветители сами се застрелват като ги слагат. Никой не казва ,че са забранени от закона, напротив – явно са разрешени. Но и никой не твърди че е полезно да изядеш 1 килограм захарин и да изпиеш един литър цикламат за закуска, нали ? Това са токсични печалби, които законът разрешава. Правото на избор обаче повелява човек да сравнява какво му се предлага – което е и направил авторът. Чудесно сравнение с подробни данни. Харесва ми.

 6. дд каза:

  докато не започнат да продават в стъклени бутилки и хармоника нямат право да са био а останалите са просто алчни тъпаци . Най малкото консервантите убиват бактериите а те са основното в бозата са те без тях това е всъщност съвсем друга течност

 7. Pingback: Боза Анет – една година по-късно / varnasummer

 8. Pingback: Ученическите обедни менюта по света / varnasummer

 9. Ив каза:

  Страхотно инфо,изчерпателно кратко и ясно.Благодаря сърдечно за отделеното време.Иначе относно марките децата ми израснаха живи и здрави с тази Наслад.Доволни сме като качество и междо другото само тази фирма прави боза за градини и ясли Според товааз мисля ,че е най-качествена.

 10. Pingback: Боза, етикети, Е-та, болести и здраве | Smiling

 11. Тодор каза:

  За да напишеш статия се иска сериозни проучвания -за съжаление автора на този пасквил не ги е направил .Подхвърля твърдения без никакви доказателства .Някои от изброените бози се продават и във вариант със захар , а и с подсладители без консерванти .Водата се пречиства.

  • varnasummer каза:

   Когато пише „вода“, за мен е вода от чешмата, иначе биха написали изворна вода, вода преработена чрез обратна осмоза, минерална вода и пр.

  • varnasummer каза:

   Снимал съм това, което би намерил в магазините и съм описал същото, което пише върху етикетите. Ако считаш, че не съм обективен, моля за снимки и доказано опровержение относно съдържанието!

 12. Иглика СЛавова каза:

  В Лидл се продава боза, има без подласители, май е единствената която е със захар на пазара, но не знам дали е без консерванти. Колкто до био магазините, съветвам Ви, за да сте 100% обективни да проверите и тях, защото не винаги в тези магазини продуктите са на 100% био.

 13. et_galen1 каза:

  ТОВА Е ДОБРЕ.НО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДПРИЕМЕ БОРБА ЗА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ОТНОСНО КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ.ЗАЩОТО ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ СВЪРЗАНИ С НЕКАЧЕСТВЕНАТА ХРАНА ОЩЕ ОТ РАЖДАНЕТО НА ЧОВЕК.УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТУМОРНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ,СЪРДЕЧНО СЪДОВИТЕ,ЕНДОКРИННИТЕ-ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО,АЛЕРГИЧНИТЕ И ДР.ДЪРЖАВАТА И НАСЕЛЕНИЕТО ПЛАЩАТ И ЩЕ ПЛАЩАТ МНОГО ПАРИ ЗАРАДИ ЛОШОТО ХРАНЕНЕ,НО НЕ САМО ПАРИ А И С ЖИВОТА СИ.ТАКА ,ЧЕ ПЕЧАЛБАТА ОТ ТЪРГОВИЯТА С ПОДОБЕН РОД ХРАНИ Е НИЩОЖНА ПРЕД ПО ГОРНИТЕ РАЗХОДИ.

 14. Pingback: Боза Анет – тумор за пиене / varnasummer

 15. Изчерпателно за бозата 🙂
  А на вкус коя е най-хубава ?

  • Simona каза:

   Теодоси, на Хармоника, разбира се 🙂 Няма по-хубава и качествена боза на пазара от нея. Даже на пазара пуснаха и такава без глутен за хора с проблем с глутена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано в мислене с етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.