Бози: Бомакс, Наслада, CBA – още тумори за пиене 19

След като на 16.08.2014 написах пост озаглавен „Боза Анет – тумор за пиене“, темата се оказа доста интересна и много от хората, които я прочетоха, я споделиха във Фейсбук. За да бъда по-точен, към днешна дата (19.08.14), Фейсбук споделянията са точно 716, а посещенията в блогчето, което списвам много рядко напоследък, скочиха от 100 дневно на 5000 (пикът) в неделя – 17.08.14 и то през август.

Това, което направих в публикацията, не беше кой знае какво. Просто снимах етикета на боза Анет и публикувах описанието на Е-тата, които са доказано канцерогенни, т.е. причиняват рак при честа употреба.

Всичко това накара няколко души да хвърлят неистови усилия да ме изкарат предубеден, некомпетентен и необективен и, най-вече, поръчков. Едва ли не някой ми е платил да напиша оплюваща статия против марката Анет. Фейспалм! Оказа се, че тези точно 3-ма души са приятелката на собственика, друга свързана с него дама и наш общ познат. Имах и телефонни обаждания, които бяха в нормите на бон тона, но основната тема не беше, че това, което съм направил, би довело до промяна, а че темата е тенденциозна, защото не само боза Анет има Е-та в съдържанието си. Сиреч, точно по български: „като ще плюеш, плюй всички.“ Сещам се и за един показателен туит на @bozhobg, който беше написал:
„- Ти що крадеш, бе?
– Е, да не крада само аз?!“

Както и да е. Сега малко по-обективно. Нямам намерение да посвещавам блога си на здравословното хранене и ще пропусна колбасите, газираните напитки и хляба, а и нямам необходимото време, но намерих такова да обиколя най-популярните места във Варна, от които човек може да си купи боза, а именно хранителните вериги и закусвалните. Придържаме се към темата – „боза“. Купих от тематичния продукт от всички марки и ги снимах, за да покажа и тяхното съдържание, но не с идеята да ги плюя, а за да докажа, че основната идея на поста ми не е насочен конкретно към „Анет“, а има за цел да накара производителите на боза с консерванти и подсладители да се променят, че на някой му е писнало и е седнал да пише.
И така, ето списък на местата, които посетих и къде каква марка боза се продава:

Пикадили – Daily – „Червен площад“ и Пикадили център – продават боза „Бомакс“;
CBA – кв. „Трошево“ и ул. „Васил Друмев“ (зад ВИНС-а) -продават боза CBA с производител „Анет“ -1 ООД и  боза с марка „Анет“ с производител „Анет-1“ ООД;
MyMarket – Червен площад – боза „Анет“;
Закусвалня „Иглика“ пред х-л „Черно море“ – продават  боза „Анет“;
Закусвалня „Верона“, кв. „Виница“ – продават боза „Анет“;
Закусвалнята на „Адвокатската градинка“ – продават боза „Наслада“;
Закусвалните „Стефани“  пред ВИНС-а и на Нептун продават боза „Стефани“ два вида, със и без изкуствени подсладители;
Ситимаркет – тази верига не продава боза.

Както е видно, обходил съм все места, около/в които потреблението на храна тип „Бърза закуска“ е по-високо и едни от най-популярните и най-старите закусвални на Варна. Избрах няколко магазина от големи вериги, предимно в центъра, защото заради офисите и близостта им с развлекателните заведения на Варна, консумацията на закуски с боза е по-висока. Освен това, всички туристи също пазарят предимно от тази зона, а и е август. Не прескочих и някои квартални подразделения на големите вериги. Логично е двете най-големи вериги супермаркети във Варна, CBA и Пикадили, да имат еднакви доставчици и не сметнах за необходимо да обикалям всичкии техни магазини в града.
Ходих и до био магазините „Балев“ и „Хатори“. И двата магазина са в централните части на Варна и продават био боза „Хармоника“, но я получават в четвъртък, а днес е сряда. Не е голям пропуск, защото на всички ни е ясно, че няма как в био бозата да има Е-та.

Нито една закусвалня и нито един магазин от големите вериги във Варна , не продава био боза.

Правя всичко това за да докажа, че марката „Анет“ е с най-голям пазарен дял и е най-консумираната марка боза в града. Именно поради тази причина предният ми пост беше насочен към нея.

DSC05969

Ето и съдържанието на марките от снимката, както следва:

Боза „Наслада“:
Пшеница, просо, вода (явно чешмяна), есенция и подсладители: Е950, Е952, Е954.
Трайност до 72 часа или 3 дни. Пише кога е произведена и до кога е годна.
Няма консерванти.

Боза „Бомакс“:
вода (явно чешмяна), пшеница, подсладители: Е951 – Аспартам, Е952 – Натриев цикламат, Е954 – Захарин, Е950 – Ацесулфам-К, консерванти:  Е234 – Низин.
Трайност до 25.08.14 или 6 дни спрямо днес.
Има консерванти!

Боза „CBA“:
Пшеница, трапезна вода (вода преработена чрез обратна осмоза и обогатена с озон), подсладители:Е950, Е951, Е952, Е954, стабилизатори (консерванти): Е202, Е211, производител „Анет-1“ ООД, трайност до 22.08.14 или 3 дни спрямо днес. Не пише кога е произведена и ми прави впечатление, че няма описание на Е-тата, както е при другите марки.
За разлика от боза „Анет“, тук консервантите са наречени стабилизатори, не знам защо.
Държа да отбележа, че за Е202 – Калиев сорбат няма данни за нежелани странични реакции, но за всички други Е-та, в т.ч. и за Е211, има.
Има консерванти!

Боза „Анет“:
пшеница, трапезна вода (вода преработена чрез обратна осмоза и обогатена с озон), подсладители: Е950, Е951, Е952, Е954. Няма описание на Е-тата, но в предния пост съм описал какви са и с какво са вредни;
консерванти: Е202, Е 211.
Има консерванти!

Боза „Стефани“:
имат два вида боза, т.е. клиентът може сам да избира дали да пие боза с  подсладители или без. И в двата вида няма консерванти.

Червена капачка: питейна вода (навярно чешмяна вода), пшеница, подсладители:
Е950 – Ацесулфам-К,  Е951 – Аспартам, Е952 – Натриев цикламат, Е954 – Захарин,  трайност 7 дни. Пише кога е произведена и до кога е годна. Забележете, че не са споменати консерванти.
Няма консерванти!

Жълта капачка: без консерванти и подсладители. Питейна вода, пшеница, кристална захар, БЕЗ КОНСЕРВАНТИ, трайност 5 дни.
Няма консерванти!

Няма да слагам тази марка в заглавието, защото те дават избор на клиентите си.
Ето идея за останалите.

Обобщения:
1. От петте вида боза само бозите с марка „Бомакс“ и „Анет“ имат консерванти, но само боза „Анет“ има консервант Е-211, който е опасен, защото при количества над 25 mg. на 250 ml. може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване и уртикария на кожата. На етикета не пише какви са количествата.
2. Всички бози на снимката, с изключение на „Стефани“ – жълта капачка, имат подсладители Е950, Е951, Е952, Е954, които са канцерогенни!
3. Всички бози, без боза „Анет“, са описали наименованията на Е-тата.
4. Боза „CBA“ и боза  „Анет“ са едно и също нещо.
5. Боза „Анет“ е най-често срещаната марка в магазините и закусвалните на гр. Варна.
6. Боза без консерванти и без изкуствени подсладители е само бозата на „Стефани“ с жълта капачка и всички бози в био магазините.
7. Нито една марка няма уеб сайт на етикета си.

P. S. Ако съм пропуснал някоя марка боза, моля да споделите коя е и къде се продава, за да втъкна и нея в публикацията. Мерси, аман!

 
Pin It Добави в Svejo

19 коментара по Бози: Бомакс, Наслада, CBA – още тумори за пиене

  1. Pingback: Боза Анет – тумор за пиене – Бг Ревизия

  2. Pingback: Боза Анет – една година по-късно / varnasummer

  3. Pingback: Ученическите обедни менюта по света / varnasummer

  4. Pingback: Боза, етикети, Е-та, болести и здраве | Smiling

  5. Pingback: Боза Анет – тумор за пиене / varnasummer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в мислене с етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.