Възникването на Ислямска държава. Изследване за формирането на ISIS (ИДИЛ) видео + текст на български 2

Под филма можете да видите и неговия превод.

В последния епизод на предаването „Истината в медиите„, журналистът Бен Суон разследва произхода на екстремистката групировка, наречена Ислямска държава на Ирак и Сирия (Islamic State of Iraq and Syria – ISIS, на бълг. ИДИЛ – Ислямска държава на Ирак и Леванта)

„Всеки американец счита ИДИЛ за  „Най-голямата заплаха за националната ни сигурност, също като Ал Кайда. Те са брутална, груба група, известна с публичните си обезглавявания и масови екзекуции. Те са лицето на новата война срещу тероризма. „

Разследващият журналист Суон посочва, че докато американските военни в момента провеждат въздушни удари в Сирия, в предполагаем опит да унищожи цели на ISIS, Белия дом и американските военни лидери обсъждат евентуална инвазия в Ирак. Тези разговори възникват само три години, след като президентът Обама заяви, че войната в Ирак е приключила.

Бившият министър на отбраната Леон Панета заяви пред USA Today, че за да се защитят от ISIS,  на  Съединените щати това ще им коства една „30-годишна война.“

И след като САЩ отива на война в опит да се защити от още една терористична група, най-големият въпрос е: Какво точно е ISIS и откъде идват те?

Ангела Кийтън, основател на Antiwar.com казва, че ISIS е „творение, изцяло вследствие на  поведението на САЩ в Ирак.“

„Стигнали сме до тук заради войната, заради окупацията и заради мъченията“, казва Кийтън. „Правителствата на САЩ напълно дестабилизираха и разбиха Ирак. Държавата Ирак е провалена безславно и вина имат само правителствата на Съединените щати. Никой друг не е виновен. „

Суон обяснява, че когато САЩ първи нахлуват в Ирак, те „разбиват страната на парчета“. Чрез унищожаване на съществуващото правителство, свалянето на Саддам Хюсеин и унищожаване инфраструктурата, САЩ „оставя след себе си вакуум във властта“, който никога не би съществувал под управлението на Хюсеин.

Даниел Макадамс, изпълнителен директор на Ron Paul Institute казва, че разрухата причинена от действията на САЩ, се води за „исторически факт, който  медиите просто няма да обсъждат.“

„Действията на  САЩ в региона разрушиха инфраструктурата, разрушиха  обществото на Ирак, унищожиха иракското правителство“, казва Макадамс. Той обяснява, че докато имало много хора, които може и да не са били „щастливи птички“ при Саддам Хюсеин, са много по-нещастни сега – под управлението на правителството, създадено от САЩ.

Терористичната групировка ISIS е формирана като малка бунтовническа група в Ирак през 2006 година. Суон отбелязва, че докато те са създавали проблеми на американската армия, не са имали арсенал от оръжия, както не са имали и откъде да се снабдят с тях.

„Това беше до 2009 г., когато ISIS измести фокуса си от Ирак, където до голяма степен се провали в опита си да наложи доминация и се концентрира върху гражданската война в Сирия“, казва Суон.

В Сирия, ISIS все още се борят да окажат контрол над държавата. Той отдава това на факта, че двете групи – основни опоненти на президента  Башар Асад, все още са по-силни от тях. Това са  Джабхат ан-Нусра  или Ал Кайда-Сирия и Сирийската армия за освобождение.

ben

След това идва един ключов момент, за който повечето американци дори нямат представа, казва Суон и продължава:
„През юни 2013 г., Северният щаб на Сирийската армия за освобождение заяви по Al Jazeera-Катар, че ако международните сили спрат да изпращат оръжия, бунтовниците, опитващи се да свалят сирийския президент Башар Асад, ще изгубят войната в рамките на един месец.“

Суон отбелязва, че само няколко месеца преди това, той лично е питал президента Обама защо САЩ финансира тайно сирийските бунтовници. И, въпреки че Обама подхожда внимателно към въпроса и не дава конкретен отговор, политици като сенатор Маккейн, апелират към твърди действия.

И докато официалните военни сили на Сирия чакаха международна помощ, САЩ, Саудитска Арабия, Йордания, Катар, Турция и Израел започнаха предоставянето на оръжия, обучения и пари за т. нар бунтовнически групировки като Сирийската армия за освобождение, казва Суон.

През септември 2013 г., американските медии вече официално съобщават, че оръжия са били давани  на сирийските бунтовници. CNN съобщава, че оръжията не са „американско производство,“ но са били „финансирани и организирани от ЦРУ.“

Въпреки това, всичко започва да се разпада, когато по-малко от една година, след като САЩ доставя на сирийските „борци за свобода“ оръжия, тези оръжия, на практика, се озовават в ръцете на бойците от Ислямска държава.

А бойците в новоучредената групировка са онези от групата, подкрепена от Маккейн  за свалянето на Асад и която бе наречена Сирийската армия за освобождение.
Суон твърди, че по този начин армията на САЩ не само е изпращала оръжия на Ислямска държава, а  също така ги е снабдявала и с бойци.

Суон казва, че до юни 2014, Ислямска държава се е превърнала не просто от „безименна групировка в Сирия“ в „тежко въоръжена и обучена от американски и коалиционни  сили армия“, а в нещо повече –  във  възродена, организирана групировка, която победоносно се връща в Ирак, превзема Мосул и една голяма част от северната част на страната.

Един от най-важните факти, които традиционните американски медии игнорират е, че основен виновник за бързия растеж на Ислямска държава е именно  оборудването, което американските  военни оставят в Ирак“, казва Суон. „Камиони с Хамъри, танкове и оръжия, които вместо да бъдат унищожени биват изоставени на иракска територия от  правителството на САЩ.

Въпреки това, дори когато правителството на САЩ узнава, че ISIS бойците ползват американско въоръжение, то не предприема нищо. Суон отдава това бездействие от страна на американското правителство на факта, че  ISIS бойците са транспортирали оборудването в Сирия под претекст, че им е необходимо за свалянето на Асад, за което САЩ толкова настоява.

А Макадамс продължава:
„Как така Съединените щати не успяха да предвидят тази наближаваща заплаха?! Това е невъзможно при цялата разузнавателна мощ, с която разполагаме! Колко милиарди ни коства разузнаването? Всяка година харчим стотици милиарди от бюджета за разузнаване, а те нямали представа!“

Суон казва, че отговорът е прост: „САЩ много добре са знаели кои са ISIS, но така наречената Ислямска държава просто прави това, което иска администрацията на Обама.“

„Бойците от ISIS продължават да правят това, което иска администрацията на Обама и в края на лятото на 2014 г., те са определени от САЩ като новата „мистична креатура (boogeyman) във войната срещу тероризма“ допълва Суон.

„През последните няколко месеца, правителството на САЩ, което до момента се държеше сякаш никога не е чувало за Ислямска държава, внезапно и с помощта на медиите, превърна Ислямска държава в новата цел на войната срещу тероризма“, казва Суон. „Сега, когато ISIS вече бележи огромен ръст, печеленето на последователи приема застрашителни размери, а организацията става все по-богата“.

Суон отбелязва, че сега Щатите обстрелват сирийските петролни залежи, вместо да преследва купувачите на продукта.

МакАдамс сочи, че ISIS печели по $ 2 млн. от продажбата на петрол дневно (повече от Турция) и ответната реакция на Съединените щати – да „взривява конкурентни залежи“ няма никакъв смисъл. Той задал въпрос към американското правителство, което е известно с това, че „санкционира всичко, което се движи, когато е ядосано“ защо не се санкционират банките и петролните компании, които са замесени в процеса.

Към всичко това Суон добавя своето питане: Защо САЩ даде 500 млн. долара на Сирийската армия за освобождение, след като именно тя се явява най-големият източник на бойци за ИДИЛ. И защо се продават противовъздушни ракети на Сирийската армия за освобождение, след като вече е доказано, че те преминават в ръцете на ИДИЛ?

„Докато медиите в САЩ не признаят, че ИДИЛ е рожба на бездействието на САЩ, терористичната групировка ще се води рожба на целенасочени действия от страна на САЩ.“

Това целенасочено действие започна с „акциите създали  вакуум във властта на Ирак“ и продължи във „въоръжаване на свирепи джихадисти, надявайки се, че те ще свалят лидер в съседна близкоизточна страна.“

МакАдамс описва  правителството на САЩ като жертва на собствените си безумни политики, заради силата, която проявява, когато трябва да се разруши нещо на съставните му части и последващата му слабост, когато частите трябва да се съберат отново.

За да докаже правотата в твърденията на МакАдамс, Суон изброява следните три факта:

Факт # 1: Нашето правителство въоръжи Осама бин Ладен, плюс муджахидините в Афганистан и създаде Ал Кайда.

Факт # 2: Нашето правителство постави Саддам Хюсеин на власт – снабдихме го и му помогнахме да създаде химически оръжия, които да използва срещу Иран през 1980 г.,  за да го разорим и унищожим през 2003.

Факт # 3: Обучените от нашето правителство бунтовници са същите онези, които днес съставляват групировката, наречена Ислямска държава. Наблюдавахме безучастно техните зверства и насилия срещу хората живеещи в Ирак и Сирия, а сега искаме американските данъкоплатци да финансират 30-годишна война с тях.

Суон стига до заключението, че не правителството на САЩ ще бъде заложник на своята луда външна политика, а самият американски народ.

„Време е да отхвърлим унищожаването на цели групи хора по целия свят само в името на външна политика, която превръща изпълнителите на така наречената отбрана в богаташи и която стимулира  насилие и масова смърт. Това е основният въпрос на нашето време, казва Суон, защото човечеството е по-важно от политиката!

Превод: Боян Георгиев, varnasummer.com

 
Pin It Добави в Svejo

2 коментара по Възникването на Ислямска държава. Изследване за формирането на ISIS (ИДИЛ) видео + текст на български

  1. Pingback: Три дни след терора във Франция, опит за анализ. / varnasummer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане, мислене с етикети , , , , , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.