Как прокуратурата и ГДБОП преродиха Спас Василев в Александър Николов 1

Днес заловиха онлайн измамника Спас Василев, представящ се в интернет като Александър Николов. Само два дни преди залавянето му, шефът на ГДБОП Спиридонов заяви по Нова ТВ, че докато има балъци, ще има и тарикати, а днес министърът на МВР обвини Фейсбук . Не, г-да Спиридонов и Радев, не сте прави. Тарикати ще има докато разследващите органи не започнат да си вършат работата както трябва и докато служителите на съдебната власт, съдии и прокурори, не започнат да вкарват измамниците в затвора. А до Фейсбук изобщо нямаше да се стигне ако Спас бе задържан преди 5 години. По-долу съм описал събитията.

Пиша това, защото след първата ми публикация за измамите на Спас, с мен се свързаха потърпевши от неговите действия още през 2012 г. Тогава в Софийска градска прокуратура е подаден сигнал за присвояване на средства чрез измама от лицето Спас Василев. В жалбата пише, че се касае за измамени на обща стойност от 30 000 паунда, но незнайно поради каква причини, преписката е прекратена и Спас е останал на свобода. Такива жалби (както потвърдиха и по новините) има подадени и в районните прокуратури на  Варна и Благоевград.

И за да не съм голословен прилагам снимка от жалбата, на която се вижда входящия номер и датата. Прилагам и текста, в който по молба на жалбоподателите съм скрил личните им данни, за да не пречим на евентуалното разследване.

Nomer Sof Prok

„ДО СОФИЙСКА
ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА
ЖАЛБА
От………………………………..: ЕГН ……….., живущ по лична карта в град София, ул.
(личните данни са умишлено премахнати)
Уважаеми г-н/г-жо Прокурор,
Живея на територията на ………………………….. за постоянно от месец май 2010 г. Между 15 февруари и 7 май работех в ……………………………………………. Тази година през месец април се запознах по скайп с лицето Спас Димитров Василев от град Варна на 27 години, който ми беше препоръчан от моя съквартирант …………… ……………, като агент който продава евтини самолетни билети. След като разпитах Спас Василев по скайп, той ми потвърди, че е съдружник в ООД и агент на Usit Colours, както и че е съдружник с английската фирма Кобалт и швейцарската SR Consult. Запознах моята
бивша шефка ……………… …………………….  и колежката си …………….. ……………………

Те започнаха да комуникират с него относно покупко-продажбата на самолетни билети.

За Спас също така успях да науча от самия него, че се е занимавал с контрол на
качеството на летищата, както и с маркетинг.
Аз и лондонските ми  колеги ми от ………………………………………….. подържахме ежедневно връзка със Спас Василев чрез скайп – неговият скайп е VasilevEU, а преди месец и половина го промени на Vasilev CbBG, също така и по имейл sdvasilev@gmail.com, също така и по телефона той звънеше от няколко номера – 0886725297, 0895221179, 0886241821, 0988809592 и други. Звънеше и по скайп и от стационарни телефони. Започнахме  да купуваме от Спас Василев самолетни билети заради изгодната цена, която той представяше. Например билети София-Лондон-София, който в този период струваше например 170 паунда, той ги продаваше за 130-140 паунда.

Заплащането на билетите се извършваше по банков път в двете сметки, които Спас Василев предостави в Райфайзен Банк и Първа инвестиционна банка. Също така ми е известно, че му е плащано и чрез услугите на Western Union. Сметките, които той
предостави са следните:

IBAN: BG53FINV915010BGN0TLDJ
BIC/Swift FINVBGSF
First Investment bank Sofia
Spas Vasilev
BG61RZBB91554022649114
SPAS DIMITROV VASILEV
RZBBBGSF
РАЙФАЙЗЕНБАНК

След като бъдат преведени парите, той изпраща резервации по електронната поща и след потвърждение от наша страна на имената и данните на пътника, изпращаше самолетните билети отново по имейл. Оформяни са фактури за билетите, които лично аз не съм виждал.

(Спестени подробности)

Спас Василев представяше изгодни оферти за самолетни билети и пакети от 10, 20, 50 самолетни полета в европейският съюз и пакет от два двупосочни билета билета от Европа до Америка и Азия. Условията за пакетите бяха следните: 21 дни за активация на пакет (както Спас ми каза това били условията на авиокомпаниите) и след това 14 дни минимална заявка преди желаната дата за полет.

Също така ми каза че полетите чрез пакетите могат да бъдат използвани не само от титуляра ами и от неговото семейство и приятели – респективно 3, 5, и 10 човека. Цената на пакетите беше достатъчно атрактивна – 210 паунда за пакет от 10 полета, 378 паунда за 20 полета и пакет 50 полета струваше 750 паунда. Спас Василев ми каза, че мога да си сложа надценка върху тези цени като добавка за намерен клиент и сумите бяха завишени на пакет 10 – 270 паунда, пакет 20 – 450 паунда и пакет 50 – 900 паунда.

След 1 юли Спас ми каза, че самолетните компании завишавали цените за
пакетите и трябва да бъдат завишени от него с 1/3.  Когато го запитах как легално ще
стават тези дейности тъй като знам, че за такава дейност трябва лиценз и фирма, за
което мога да потвърдя чрез нашата имейл кореспонценция, той ми отговори, че скоро
ще бъде направена и фирма и лиценз и сайт, но пакетите били търговска тайна и не
можели да бъдат качвани на сайт или някаква платформа.
Първоначално предложих на Василев сумите за закупените билети да бъдат превеждани директно в негова банкова сметка, но той отклони предложението заради
предполагаеми по-високи такси. Така се спряхме на вариант, в който за улеснение на
клиентите да се превеждат пари по две мои банкови сметки в банка Barclays и аз или ги теглех на каса и превеждах чрез фирма Опал Трансфер към банковите сметки на Спас Василев в Райфайзен Банк и Първа Инвестиционна Банка, или директно онлайн ги превеждах към фирмата за парични преводи Опал Трансфер, които от своя страна ги превеждаха към същите сметки на Василев. Също така няколко пъти съм му превеждал пари чрез Western Union, тъй като той ми е казвал че парите спешно му трябват до 1 час.

При молба от моя страна за изпращане на документ – фактура за плащането на тези пакети, Спас ми отговаряше че можел да им издаде фактури за нетната цена на използваният полет от самолетният пакет. Билетите Спас изпращаше в последният момент, непосредствено преди полета, същия ден или предишния. Много пъти съм изисквал много по-рано да се изпрашат билетите на хората, но той ми е казвал, че от авиокомомпаниите му ги пращат в последният момент. За периода април-юли съм намерил клиенти за Спас Василев, които са си закупили пакети и самолетни билети – пакети около 25, самолетни билети около 30-40. Полетите бяха изпълнявани до преди 10 дни когато не излетяха 4 човека закупили си пакет от Лондон. Реших да изясня случая по телефона. Спас твърдеше, че имало проблеми с резервационната система и авиокомпаниите не виждали полетите. Зададох му няколко пъти въпроса дали тези полети са платени, той ми отговори утвърдително. След което аз му казах, че или той трябва да дойда в Лондон да ми обясни защо не са летели или аз ще дойда. Няколко дни ми твърдеше, че ще дойде, докато аз не си купих билет на летище Гатуик и на 03/08 в 23.00 аз пристигнах във Варна вечерта с полет от Лондон. Освен изясняване на ситуацията с хората, които не излетяха, повод за идването ми беше и намерението ми да подпиша документи за създаването на юридическо лице, което да предлага легално туристически услуги. Василев многократно ме уверяваше, че е съдружник, управляващ и представляващ множество фирми, че опитът му в авиационната сфера е значителен и че няма за какво да се притеснявам.

Спас Василев ме посрещна на Летище Варна и ме заведе в неговият офис и този на
съдружника му. Офисът се намира на ул. „Глаголица“ 61 във Варна. Спах там и на другият ден заедно със Спас отидохме на банкомат, където аз изтеглих сумата от 400 лв. и му я дадох на ръка, тъй като той ми каза че трябва да плати самолетните билети. След това ходихме заедно в офисите на Райфаизен Банк и Първа Инвестиционна банка, където Спас ми каза че има работа. След това отидохме в неговия офис и той ме остави там за 2 часа, защото каза че имал друга работа. През това време два пъти го търсеше един човек, след това Спас дойде и този човек, който го беше търсил дойде заедно с още един. Човекът искаше обяснение от Спас за полети, които е платил, а пък не е летял. Спас му твърдеше, че има проблем с резервациите.

Човекът изиска от Спас да му върне сумата от 400 евро и Спас му даде 800 лв.
Документ не са съставяли за върнатата сума. През цялото време се опитвах да изясня
причините за пропадналите полети, но адекватна информация така и не получих. След това Спас ми заяви, че имал друга работа и ме заведе в хотел Виктория и каза, че ще продължим разговорите вечерта след 20.30 ч. По това време се консултирах с мой
близък адвокат във връзка с изготвени документи от страна на Василев за регистрацията на бъдеща фирма. Оказа, че Спас не фигурира никъде в Търговския
регистър и няма дори един месец осигурителен стаж. Не се появи на уговорената среща, изключи си телефоните, писах му на мейла и нямах представа къде се намира. Единствената връзка с него същата вечер беше мейл, след мой зададен въпрос за статуса на полети на мои приятели. Също така ми писа, на въпрос зададен от мен за възможни полети на мои приятели, които искаха да летят от София до Варна. На следващия ден, събота 4 август, извърших многократни опити да се свържа с него по телефон, ходих няколко пъти до офиса му, но без успех. В неделя опитите да открия Василев продължиха. На този ден трябваше да излетят трима души, които бяха закупили билети, но така и не получаваха данните за полетите си. В желанието си да го открия на всяка цена застанах пред офиса му и цял ден го чаках да се появи.

Междувременно се свързах със съдружника му чрез мой приятел в Лондон. Той дойде и обясни, че със Спас всъщност нямат съдружие и той самият има близки, които е трябвало да летят, но не са излетели.
Заедно със съдружника на Спас  дойде и Вилиан, който също се оказа потърпевш в значителни размери. Анализирайки ситуацията стигнахме до извода, че сме замесени в схема за незаконно присвояване на средства. Към момента най-малко 30 души са заплатили полетите си, а билети за тяхното изпълнение липсват и това е само чрез моите контакти. Точният размер на причинените щети и броят на измамените купувачи, които тепърва ще установят, че са платили самолетни билети, а издадени билети няма, не е ясен.
Моля да по най-бързия начин да вземете отношение, тъй като смятам че съм измамен и умишлено въведен в заблуждение от Спас Димитров Василев. Същия ме заблуди, че
има реално намерение да продава самолетни пакети и билети, че е собственик и съдружник във фирми, че е легитимен агент на фирма Usit Colours България, че има
намерение легитимно да работи на територия на България и Великобритания, а всъщност е изградил пирамида и не е имал намерение да заплаща превежданите от
клиентите суми за тях на самолетните комапнии и така сериозно е ощетил мен и клиентите си със сумата от около 30 000 паунда.

За достоверността прилагам следното:
Имейл кореспонденцията от flightticketsldn@gmail.com – от този мейл сме контактували със Спас Димитров Василев – аз моите колеги.
Скайп кореспонденцията ми с него – моето скайп име е – …………………  да разпечатам
кореспонденцията ми с него Бележки от Western Union за изпратени суми към Спас Василев, които са в Лондон. Извлечения по банковите ми сметки в Barclays.
Фактури и бордни карти, които Спас Димитров Василев ми е изпращал за някои от
клиентите Документи за регистрация на фирма, изготвени от Спас Василев.“

Край на цитата.
––––––––––––––––––––––––––––––

Това съвсем не е всичко. Спас Василев (на снимките по-долу) неколкократно е заемал суми от различни хора с нотариално заверени договори за паричен заем и записи на заповед, но никога не е върнал заетите пари, въпреки многократно изпращаните сигнали от десетки измамени български граждани. Съвсем не е вярно, че той се е укривал и не се е знаело кой е Спас Василев, защото подобен сигнал има и до Варненската районна прокуратура през 2012 г.
Прокурорска преписка в Районна прокуратура Варна 9856/2012 при прокурор Томи Тонев.

22407574_10212512220993379_1457872105_n 22414404_10212512221033380_722670662_nМоите източници, потърпевши от Спас, лично са го следили, залавили и завели в 1 РПУ Варна, защото в продължение на година им е било съобщавано, че лицето се укрива. След предаването му на органите на реда, Спас отново не бил задържан и именно по този начин е имал времето и спокойствието да премине към онлайн измами под нова фалшива самоличност.
Всичко това се случва след жалби от над 30 души само до 2012 г. Доколкото ми е известно, скъпите телефонни апарати, по които е разговарял Спас, са предоставени и са иззети от полицията през 2012 г., но от това не е последвало нищо, както не последва нищо и от мейлите, в които Спас си пише със същите хора, с които е разговарял по телефона.

Абсурдното е, че тогава не е имало никакъв Александър Николов и Спас необезпокоявано си е работил с истинската самоличност, която е прекрасно ясна на разследващите органи. Прилагам копие на документ с личния подпис на Спас Василев от Кочериново.

Spas Vasilev Sof prokuraturaНе желая да си мисля, че Спас от Кочериново е корумпирал полицаи и прокурори, които са го покривали, гарантирали са му свободата и са му дали възможност да мами наред в продължение на 7 години, но съм убеден, че безнаказаността ражда беззаконие. Александър Николов е самото доказателство за това, а аз искрено се надявам, че този път Спас Василев ще получи адекватно според законите на Република България възмездие.

FB 2

 
Pin It Добави в Svejo

Един коментар по Как прокуратурата и ГДБОП преродиха Спас Василев в Александър Николов

  1. Pingback: Фейсбук профилът – собствен до изземване – De Libertate Iuris Digitalis

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в мислене с етикети , , . Постоянна връзка.