Случаят Александър Николов, @tourbg, Спас 6

Пиша този пост основно за Туитър аудиторията, защото въпреки, че измамата беше родена именно в тази социалка, все още много не са наясно какво се е случило.

През 2013 г. в Туитър се появява нов акаунт, който започва да изразява мнение по обществено политически теми и личи, че мненията се пишат от човек, който има поглед над нещата. Акаунтът се казва @tourbg и бързо започва да трупа популярност и да се сприятелява с хора. Мога да кажа, че се радваше на голямо внимание, защото за кратък период успя да се скара с няколко политици, да даде достоверни прогнози и адекватни коментари за случващото се в България. Претендира да знае перфектен френски и да е бил част от предизборните щабове на френски кандидат президенти от ранга на Саркози и пр. Всеки се усъмнява, но никой не отдава чак толкова голямо значение на човекът зад акаунта.

Популярността му му започва да спада и Туитър профилът става все по-малко активен. Време е за Фейсбук.

Към 2015 г.  човекът зад акаунта решава да излезе на светло, разкривайки своята самоличност (фалшива), снимки, семейство и месторабота (фалшиви).

Появява се лицето Александър Николов.

fb

Снимка на фалшивата самоличност на Александър Николов

Снимката на млад и симпатичен мъж бързо легитимира натрупаната вече популярност в Туитър. Много туитър потребители включително и аз получават покани за приятелство от човекът зад акаунта @tourbg. Там той се представя като служител в Еърбъс и разни други компании от сорта, където отговарял за сигурността и бла бла. Шерваха се статуси с маршрути, презокеански полети, снимки на самолети, летища и пр. Във ФБ активността му е все тъй висока както преди 2 г. в Туитър.

Ще кажеш, че е някакъв супер човек, който успява да облита целия свят да следи изкъсо случващото се в България, да коментира и анализира. В коментарите му вземат участие блогъри, журналисти, медийни анализатори, с които Александър демонстрира близост. Доверието към Александър в затвърдено и Александър започва да навлиза в личното пространство на „приятелите“ си. Персонални чатове, телефонни разговори, взаимни услуги. Лично съм разговарял няколко пъти и сме се шегували в месинджъра на ФБ. Като изключим неприятния му, наподобяващ  девойка с колан около врата глас, можем да кажем, че става въпрос за умен човек с чувство за хумор.  Така находчивият Александър започва да научава неща от кухнята на различни сфери от живота в България благодарение на новите си приятели. Какво е правил Александър? Взимал малко перченце инфо от всеки, запазвал го е и е сглабял достоверни истории за пред останалите.

С каква цел?

Параванът е продажба на самолетни билети, а там той разполага с личните данни на всеки: ЕГН, копие на лична карта и пр. А всъщност става въпрос за теглене на кредити посредством чужди самоличности, услуги от познати, злоупотреба с лични данни, посредничество в най-различни сделки с препоръки от авторитетни хора, онлайн измами, източване на кредитни карти на българи в чужбина и лъгане, лъгане, лъгане и през цялото време никой никога не е виждал Александър наживо.

В крайна сметка през 2016 група хора от Туитър започват да се усещат лека-полека, че намирисва на измама и влизат в контакт един с друг. Точно тогава се чупи основният инструмент на Александър – да държи хората в неведение за работата му с тях поотделно и точно тогава част от лъжите му започват да изплуват. Колкото повече хора си говорят за него по телефон или в чат, толкова повече парчета от мозайката се нареждат и истината лъсва.

ФБ профилът  Александър Николов е спрял да поства на 02.08.2017, а акаунтът му в Туитър (@tourbg) е изтрит. Тече разследване, търсят го, някои да го бият, други да го съдят, трети за трето, но жалко за пропиления талант и най-вече за десетките измамени от комуникационния виртуоз @tourbg , Спас, Сашо, г-н Николов.

 
Pin It Добави в Svejo

6 коментара по Случаят Александър Николов, @tourbg, Спас

 1. Pingback: Как прокуратурата и ГДБОП преродиха Спас Василев в Александър Николов / varnasummer

 2. Valentine Valov каза:

  [pisha go na PC bez kirilica, zahstoto ne e moi]
  2013 moje bi ne sledvah tolkova bg ataunti, ama toj ne beshe edistvven, oshte predi chronicle, kolko hora sa mi zwynqli samo zashtoto imat ot nqkoi moq telefon.
  Razlikata tuka e che toq chovek (ili hoha), ako si e postawil towa kato ideq za izmama, nikoj ne move da go spre.
  No potencqla za razwitie e naistina ogromen!

 3. Нела каза:

  Не мога да повярвам! Не че е измамник, а че някой най-после се опинтересува от тази история и я разплете! Пиша го от името на човек, загубил поне 3-4 часа в разговори с него…надявам се само това да са последствията.

 4. Андрей каза:

  Е това сме българите, ощипал десетки хора, играел си със съдбите им…но вие съжелявате за „пропиления талант“, качества имал.., да да лъже?!?!? Крадеца си е крадец, няма такова нещо като талант, той таланта не го развива, тия които лъже му го развиват…талант бил…?!?

 5. Комитата каза:

  Жалко за пропиляния талант, наистина. Човекът има качества, с малко повечко зор можеше по честен път да спечели тия неща, с които се хвалеше на картинка.. Той избра другия път. Ще трябва да си плати за хитрината.

  • Танас каза:

   Нарцисизмът и макиавелизмът не са таланти, а личностни разстройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано в мислене с етикети , , , , , , , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.