Варна – 20 години разлика (снимки и видео) 2

Едно време във Варна имаше дискотека, която се казваше „Сити“ (паркинга под Фестивалния комплекс), чиято ученическа версия стартираше в 16:30 и продължаваше до 20ч. всеки петък и събота. Там се събирахме учениците на Варна да разпускаме след „натоварената учебна седмица“. Алкохолът и пушенето бяха също толкова нормални, колкото днес да си купиш бургер с айрян. Бяха 90-те години на ХХ в. – годините на прехода, когато дискотеките се охраняваха от СИК, ВИС, Аполо & Болкан или другите там секюрити иншурънс къмпънита – подразделения на изброените три.

Като изключим някаква група араби, които за малко пробваха да наложат монопол над тревата и хашиша, други наркотици тогава нямаше. Единствените пороци, които имахме, бяха пиене или по-скоро наливане и безпричинен бой, което си беше начин на живот в цяла България. Всеки се биеше с всеки и, често пъти, под въздействието на алкохола и насадената агресия. Та… днес минах покрай Сити и видях какво му е причинило времето. Занемарен, издраскан – охлювът, по чиято спирала се спускахме надолу към порочния кръговрат на живота, днес прилича на кадър от изоставеното чернобилско градче Припят:
 

А малко по-надолу, точно под арката на входа за Морската градина, видях как се забавляват група младежи. Днешните, новите. Забавляваха себе си и разхождащите се като, разбира се, не го правеха даром. Това не би учудило никой в днешния комерсиален свят, нали? Да изкараш някой лев в пробита сламена шапка, като уличен артист, е похвално и някак красиво.

Гледах ги тия момчета и си мислех, че когато ние ходихме да се наливаме и бием по дискотеките, те са се раждали. Гледах ги и си мислех: независимо, че са пораснали в години на превратности и мизерия, в двайсет годишните им очи, не се чете грам агресия. И танцуват. Не под летящи салфетки в някоя потна чалготека, а на улицата, на фона на музиката, която ние слушахме преди 20 години в ранно Сити. Танцуват, смеят се и успяват да принудят и публиката им да се усмихне. Аз бях част от тяхната публика и също се усмихнах.

 
Pin It Добави в Svejo

2 коментара по Варна – 20 години разлика (снимки и видео)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в мислене. Постоянна връзка.