„Разделен клас“ – социален експеримент (видео) 0

Страхотен социален експеримент!

В един американски клас, учителка разделя класа на синеоки и кафявооки ученици, като забранява на синеоките да играят с кафявооките, втълпявайки им, че кафявооките са по-глупави, по-бавни и като цяло по-несъвършени индивиди, а след това убеждава всички тях в обратното: кафявооките са доминиращата висша класа. Филмът показва как за 15 мин. можеш да трансформираш едно добро и умно дете в гадно, покварено и дискриминиращо десетгодишно създание. Показва как низвергнатите деца имат затруднения в справянето със задачите, а резултатите на тези, на които е вменено, че са по-висшите, са в пъти по-добри. Малко по-късно във видеото се провежда експеримент и с възрастни участници, а резултатите… О, резултатите! Убеден съм, че след гледането на филма, всеки ще си помисли и ще си направи много изводи за най-различни сфери на социалното ни съществуване.

Докато гледах филма, си спомних за Възродителния процес и как в училищата, абсолютно тенденциозно,  се насаждаше омраза срещу турците. Как всички момчета носехме ножове в ученическите си чанти, за да можем да ги колим, ако ни нападнат. Помня Зюлейха, която стана Зорница. Помня как стоеше винаги сама на последния чин и как никой не разговаряше с нея, а тя постоянно плачеше и беше с най-ниски оценки…

P.S. Днес същото правят телевизиите, медиите на олигарсите, платените журналисти и политиците в парламента, националистическите формирования и никой не си дава сметка, че може би след Освобождението в края на XIX в., ние – българските граждани, никога не сме били обединени. Разделени сме на етническа основа, на социален принцип и ни делят, защото се оставяме да ни манипулират, а това, както стана ясно от филма, води до безпомощност и чувство на безнадежност.

 

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в мислене с етикети , , . Постоянна връзка.