Телевизия и социални мрежи. Ал Джазира и предаването The Stream (видео) 0

Тези дни всички, и най-вече партиите, говорят за по-голяма гражданска намеса в управлението на страната. Тези дни се говори все по-често също и за партийната принадлежност на едни или други медии, и за липсата на обективност в отразяването на по-голямата част от новините.

Това не е нищо ново и щеше да е дъвчене и предъвкване на стара развалена храна, ако не беше фактът, че гражданското общество се събуди, макар това да означава, че досега го е имало и е спало. Не. Гражданското общество се роди с утвърждаването на социалните мрежи, после проходи, макар и колебливо, последва първата членоразделна реч, а днес вече можем да кажем, че имаме едно дете, което може да се изразява самостоятелно и да му се разбира какво иска. Това дете вече не само знае как да си поиска вода, а и да каже, че му щипе от акото, българското ако, чието силно щипене, заради лошата медийна храна, всички ние познаваме.  Доказателствата са оставката на правителството на ГЕРБ и оставката на варненския кмет Кирил Йорданов.

Във връзка със социалните мрежи, най-вече Фейсбук и Туитър, можем да кажем, че ние – техните потребители все по-често успяваме да изкараме истината наяве, въпреки медийното затъмнение, което цели да представи определени политически фигури (фигуранти) в по-добра светлина.

Това, всички ние, много добре го знаем, но ми е чудно докога българските телевизионни предавания, ще продължават да си мислят, че приемаме за чиста монета казаното от телевизора и докога ще игнорират гласа на интернет потребителите. Много малко са предаванията, които са правили плахи опити да включат пряко, нережисирани коментари в ефира си и да рискуват да бъдат максимално обективни в отразяването на общественото мнение. Малко са, защото като казвам, че рискуват, те рискуват работата си, а алтернативите за такава не са много и те – журналистите (все по-често наричани журналя), предпочитат да рискуват загубването на доверието си у зрителя, отколкото да загубят доверието на работодателя си и неговите покровители – политиците.

Тези дни обаче се случи нещо, което накара доста програмни директори да се сепнат и същевременно провокира този ми пост. Сепна ги защото ги уплаши тенденцията, която една световна ТВ компания се опитва да наложи, а аз съм провокиран, защото нито една медия не отрази тази случка. Става въпрос за телевизионната компания Ал Джазира и нейното предаване The Stream, в което бях поканен да участвам и аз. Предаването се излъчва пряко от телевизионно студио, с водещ, ко водещ и един или повече гости. Водят се дискусии по различни важни теми, но революционното е, че онлайн потребителите могат да се включат в предаването посредством 10 или 30 секундно видео, чрез коментари на стената на предаването във Фейсбук и чрез Туитър фийда, споменавайки едноименния акаунт на предаването – @AJStream или се използва хаштагът #AJStream. Мненията на всички включили се в дискусията се виждат в реално време на уеб страницата на Al Djazeera, докато предаването тече, а някои от тях и в информационната лента в долната част на екрана.

Част от участниците в предаването се включват в дискусията директно в ефир, а други с предварително записани видеа – отговор на поставен въпрос. В моя случай журналист от екипа на предаването се свърза чрез акаунта ми @varnasummer  в Туитър и заедно с @bozhobg  бяхме помолени да отговорим в кратко видео на различни въпроси. Въпросът към мен касаеше Станишев, Борисов и Кунева, старите и нови лица на политическата сцена, а иначе всички потребители на Туитър имаха възможността да отговарят на различни въпроси свързани с актуалния обществено-политически живот в страната. И може би този, защото този формат е все още нов за нашата страна и поради липсата на анонс, малко от хората в Туитър успяха да се ориентират какво точно се случва и нямаха нагласата да се включат в 21:30ч. българско време. Тези които успяха, бяха @bozhobg @varnasummer @yurukov @komitata @Kichashki @dpetrova, като @Kichashki беше едно от директните включвания.

Предаването мина и замина, ние казахме и написахме каквото мислим и според това, което ни питаха, но ще се радвам, ако скоро видим аналог на формата в български вариант. Ето как изглежда и самото предаване и всичко написано по-горе:

P.S. И май излиза, че дефиницията за гражданско общество започва и приключва с онлайн обществото.

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане, мислене с етикети , , , , , , , , , . Постоянна връзка.