Големи глупости по Голяма Богородица 1

Днес пловдивският митрополит Николай, същия онзи „смирен християнин“ от снимката, със златния Ролекс и няколкото коли ескорт, прати в ада живеещите без брак, осъди сурогатното майчинство, като нарече двойките на семейни начала – прелюбодейци, а приелите чужд плод – утроби под наем. Той сравни сурогатното майчинство с утроба под наем, а съвместното съжителство без брак нарече имотна сделка.
Това стана навръх Голяма Богородица, след като владиката отслужи Света Литургия за Успение, един от 12-те най-големи християнски празници. Ето какво още каза попа:
„Съжителството без брак е грях и заплаха за обществото в духовно и морално отношение, а всеки грях води до страдание в ада.
Ето защо съвместното съжителство, което се нарича прелюбодеяние, според Светата Библия, не би трябвало да се узаконява със закон от българската държавност.“ 

Няма как да подмина такова изказване след като представител на БПЦ и то от висшия й клир ме праща да горя в ада, защото нямам брак. Мен прелюбодеецът и жена ми – родила няколко пъти, едва ли не в грях, барабар с  удостоверенията за църковно кръщене на всички членове (сега на семейството или на кое точно?) и то според каноните на БПЦ.

Минавам набързо през  някои от основните принципи на Конституцията на Република България.
1. Чл. 8. Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.“ т.е. никъде не се споменава и религиозна
2. Чл. 13. (1) Вероизповеданията са свободни.
3. Чл. 13. (2) Религиозните институции са отделени от държавата.
И понеже пловдивския митрополит Николай никъде в речта си не говори за църковен брак, а просто за брак искам да цитирам и Чл. 4 от Семееен кодекс на Република България:
Чл. 4. (1) Само гражданският брак, сключен във формата, предписана от този кодекс, поражда последиците, които законите свързват с брака.
(2) Религиозният обред няма правно действие.

Видно е, че законът ясно разграничава държавата от религията и не ми е ясно защо попът тръгва да изнася есхатологични проповеди, в които ги обвързва отново и обърква хората.

Но добре де, да приемем, че има взаимовръзка между държава и църква и да поразсъждаваме малко, да не сме коне с капаци дето има една приказка. Свързани са нали? А попът вика, че съжителството без брак било „имотна сделка“ (за имотните сделки и далаверите на БПЦ няма да говорим сега), та чувал ли е митрополит Николай за „Регистър на имуществените отношения на съпрузите“ и за Чл. 19 от същия този семеен кодекс, където се уреждат, ясно е какво. Или пък свещеникът е на път да създаде държава в държавата подобно на Ватикана със собствена конституция и собствено ГПК? Оп простете, ЦПК, че нали тогава ще е църковно процесуален кодекс.

Знае ли премъдрият отец Николай, че според Семейния кодекс, брак не може да бъде сключен между „лице, което страда от душевна болест или слабоумие, които са основание за поставянето му под пълно запрещение“ сиреч психиатрия? Или „от лице, което, страда от болест, представляваща сериозна опасност за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако той знае за тези болести.“? (Чл.7)

Не, че се заяждам, но искам да попитам БПЦ в лицето на Светия синод и митрополит Николай: всички  безбрачни, болни от шизофрения и болните от СПИН, в ада ли да горят, че са си избрали някой, с който да живеят в оставащото им време или да послушат сърцето си, а не гражданинът Николай Методиев Севастиянов с расото, S класата и G-style Rolex-a, който очевидно обича да усеща твърдостта на жезъла в дланта си.

Ако се наложи ще напиша отделен пост за разликата между християнството и църквата и между БПЦ преди 10 века и сега. Аз си оставам православен християнин в земния живот, а когато настъпи времето за ада и се срещнем там с тебе поп Кольо,  ще спорим дъълго край огъня. Само че аз ще съм там за прелюбодейство, щото спя с жена си, а ти за крадене, щото Българската църква не е твоя, а  на българския народ. Капиш попче?

И една интересна статия по темата от gradinko.bg

 
Pin It Добави в Svejo

Един коментар по Големи глупости по Голяма Богородица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в мислене. Постоянна връзка.