Къщата на ужасите – Гестапо в Норвегия 0

Тази спретната и  чиста сграда е била едно от най-страшните места по време на Втората световна война. Сградата се намира в Южна Норвегия, в град Кристиансанд ( Kristiansand) и се нарича «Skrekkens hus» — «Къщата на  ужаса». От януари 1942 г. в тази къща се помещавала щаб квартирата на Гестапо в Южна Норвегия. Тук водели арестуваните, разпитвали ги в специално оборудвани стаи за разпит и мъчения и после ги отправяли към концлагерите за разстрел.

Днес, тази къща е превърната в музей.


Разпределението в подземията е запазено, като са сменени само вратите и осветителните тела. В главния коридор е организирана експозиция с архивни материали, плакати и снимки.


Тук и по този начин започвало пребиваването в Къщата на ужасите: бой с вериги по ходилата и глезените.

 Така, докато се отоплявали, палачите същевременно измъчвали жертвите си като ги слагали вързани между две печки. Често пъти косите им се запалвали от високата температура, а кожата по лицата им ставала на мехури.


Това на снимката отдолу, е уред за вадене на нокти. Машината е автентична. При бягството си от града, немците оставили цялото си оборудване така, както го виждате по снимките.

Следват други устройства за изкопчване на самопризнания.

Възстановка на стая, в която държали особено опасните представители на норвежката съпротива.

Отново стая за разпити и мъчения. Явно заетостта е била голяма. Възпроизведена е реална сцена на разпит на семейна двойка.

Всичко било оставено непокътнато от гестаповците. Ако обърнем розовото, дървено столче в краката на жената, отдолу ясно ще прочетем инициалите на управлението в Кристиансанд.

По-долу: разпит чрез провокатор, в чиито нозе е конфискуваната радиостанция, а мъжът с белезниците е радиотелеграфистът.

В тази витрина са изложени вещи на част от заловените норвежки патриоти, които били изпращани в концлагера Грини, под Осло.

Долу: система за обозначение на различните групи в лагера Освиенцим (Аушвиц-Биркенау). Евреи, политически, цигани, испански републиканци, опасни криминални, криминални, военен престъпник, свидетел на Йехова, хомосексуалист. На значките на норвежките политзатворници имало буквата N.

Група туристи на посещение. Често, екскурзоводи в такива музеи, стават оцелелите, истинските жертви, пребивавали някога там. Всяка година музеят се посещава от 10 000 ученици.

Разказ за Освиенцим пред ученици.

Реконструкция на стая за предаване на секретна информация до Лондон от представител на съпротивата в Южна Норвегия. Предавали сведения за дислокацията на военна техника и кораби. В Северна Норвегия, разведката предавала на руския морски флот.

Рудолф Кернер – шеф на гестаповското управление в Кристиансанд. Тотален садист, с криминално минало в Германия, той бил назначен за шеф на управлението. Отговорен е за смъртта на няколко стотин души от норвежката съпротива и съветски военопленици. Осъден на смърт и впоследствие освободен по амнистия, обявена от норвежкото правителство през 1953. Прибира се в Германия и там дирите му се губят.

Ето и плакати от пропагандата – останали в Къщата на ужасите:

via http://drugoi.livejournal.com/

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане. Постоянна връзка.