Логото на Йегермайстер – Св. Евстахий 0

Jägermeister – любима напитка за много хипстъри, любима напитка и за мен без да съм такъв.

sveti 3

В този пост няма да да пиша за билките и състава на този хербал диджестив, а ще обърна внимание на произхода на логото на зелената бутилка, защото при търсене в мрежата не открих информацията, която знам.

Йегер (йегермайстер на немски) означава ловен водач, но защо елен с християнски кръст между рогата?
sv evstakiiИсторията бележи своето начало от времената на древноримската империя или по-точно от времето на управлението на император Траян, владетел на империята от 98 до 117 г.

Един от най-верните пълководци на Траян – Плацид бил прочут като жесток преследвач на набиращата скорост тогава християнска религия. Легендата разказва, че веднъж, докато бил на лов, му се привидял бял елен със сияещо разпятие между рогата, и чул глас, който го призовавал да спре гоненията срещу християните и да се посвети в християнската религия.

Плацид се разкаял и се покръстил, приемайки християнството, а ведно с това напуснал и своя император. Не така мислил обаче Траян. Той заповядал да заловят Плацид и да го изгорят жив заедно с жена му Татяна и двамата му синове в знак на неподчинение към римските божества и него самия.
Така Плацид станал Св. Евстахий, признат от католическата църква за християнски мъченик.

И до днес до Сената в Рим има площад кръстен на негово име – Sant’Eustachio, а на площада се намират едноименната църква и заведението с най-доброто еспресо в света, където работих като студент –  (since 1938)

Днес Св. Евстахий се счита за покровител на ловците и йегерите.

roma
caffecaffe 2

 

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане с етикети , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.