Варна на колела (43 ретро снимки) 3

Днес в този руски сайт uknigi.ru се натъкнах на информация, че най-старото колело в света било открито в България, в село Биково. Ето какво пише в статията:

„Доскоро се смяташе, че родното място на колелото е Изток – Месопотамия, но преди двайсет години, група археолози установяват, че родното място на колелото е региона на Черно море. В  българското село Биково, близо до Черно море е намерено най-старото колело от известните досега. След подробен анализ учените установили, че намереното колело е на повече от 5850 години.“

Бях доста учуден и се разтърсих из интернет да науча повече по темата, но не открих нито една подобна англоезична статия. Не откривам и такова село в България, но докато правех краткото проучване по, се натъкнах на Фейсбук публикация от Държавния архив във Варна, в който бяха събрани ретро фотоси на варненци, придвижващи се с помощта на колела – от детски колички, през велосипеди, автомобили, до камиони. Повечето снимки са от 50-те и 60-те години на миналия век и мисля, че ще ви харесат.

Enjoy!

 
Pin It Добави в Svejo

3 коментара по Варна на колела (43 ретро снимки)

 1. Михаил Михалев каза:

  Биково е село в Община Сливен, до АМ Тракия. Тези находки са от 1948 год., извършени при разкопки на археолога Петър Детев. Истинското наименова на местността според местните жители е „Дядовата Дончова могила“. Откривани са и много други – останки от покъщнина от наколни селища, игли от рибешки кости и др.
  В околностите на селото са откривани множество други праисторически артефакти, особено покрай строителството на магистралата.
  За съжаление книгите на Петър Детев са апокрифна рядкост. Бих се радвал, ако някой разполага с тях.

 2. Доби каза:

  Селото е Биково, не Беково.
  https://bgotkritiq.alle.bg/3-първото-в-света-колело/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано в гледане с етикети , , , , , . Постоянна връзка.