Останките от космическата програма на СССР – Буран (снимки) 0

Руският фотограф Ralph Mirebs е заснел два от трите произведени космически кораба за многократно ползване от съветската космическа програма Буран.

Ироничното е, че неофициалното обозначение на втория построен кораб, както и името на цялата програма е било „Птичка“, а сега останките от програмата са покрити с птичи екскременти.

„Буран“ (на руски език означава „снежна буря“) е космически кораб за многократно използване, създаден в СССР в средата на 80-те години на XX век. За пръв и единствен път Буран е изстрелян в орбита на 15 ноември 1988 г. с помощта на ракетата-носител „Енергия“, без екипаж на борда — корабът се управлява от земята. Програмата е прекратена през 1993, а корабът е унищожен през 2002 г. при инцидент с хангара, в който се съхранявал.

На вид Буран прилича на американските совалки. Руснаците правят опити за нещо различно, но накрая се спират на точно аеродинамично копие. Има и значителни разлики. Космическият кораб няма двигатели и има повече полезен обем. В орбита го извеждат външни ракети носители. Това му дава четири пъти по-голяма товароподемна сила. За разлика от совалките на САЩ, чиито носители са с твърдо гориво, „Буран“ има носители с течно гориво, които могат да се изключват. Така могат да се избегнат трагедии като тази с Чалънджър.

Вторият кораб-изделие 1.02 се намира в Казахстан на космодрума Байконур и се явява собственост на тази република. В началото на 1993 г. готовността му за полет е 95-97%. Третият кораб-изделие 2.01 е недостроен. Степента му на готовност се е оценявала различно – от 30 до 50%. Според Уикипедия е продаден на немски авиационен музей.

Вижте състоянието им сега:

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане с етикети , , , , , , , , . Постоянна връзка.