Бащата на пантон скалата/Pantone 0

През 17-и век, в епоха, известна като златната ера на холандските художници, това ръководство би се появило точно на време. Във  въведението авторът обяснява, че е написал книгата с образователна цел. Удивително, тъй като ръководството е изработено изцяло на ръка и съществува само в един брой, то не е получило нито от художниците съвременници, нито от днешните историци признанието, което заслужава.

„Сблъсках се с тази холандска книга от 1962 във френска база данни днес и се оказа, че тя е доста специална. От една страна, нито един холандски учен не е писал за нея или дори не знае за съществуването й. (По-късно Kwakkel уточнява, че има холандски учен, кой-то е знаел за книгата преди него, а той само я е популяризирал през блога си.) Нещо повече, обектът е специален, защото дава възможност за необичаен поглед в работилницата на художниците и илюстратори от 17-и век. В нейните повече от 700 страници авторът, който се представя като A. Boogert, описва как да постигнете определени цветове с водни бои. Той обяснява как да смесвате цветовете и да променяте тона като добавите „една, две или три части вода. За да илюстрира това той запълва всяка дясна страница на книгата с различни нюанси на въпросния цвят. В горната ѝ част авторът поставя индекс на цветовете, за които става дума, който сам по себе си е произведение на изкуството.“

Книгата > http://www.e-corpus.org//notices/102464/gallery/

Няма как да не забележим приликата между стотиците страници с цветове и съвременните скали на Pantone, които за пръв път са публикувани през 1963.

Източник: erikkwakkel.tumblr.com
10х to Мартин Новев сп. „Best Brands“

 

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.