Варна, Аспарухово, 23.06.14 – ден на национален траур (снимки и видео) 0

Аспарухово е квартал на Варна, който е отделен от града чрез мост – Аспарухов мост (2050 м.). Целият квартал е построен от високо към ниско и е заобиколен от гористи местности. Денивелацията от най-високата до най-ниската точка е 200 м. За оттичане на водата са прокопани няколко канала, които минават на различни места, кои укрепени с бетонни плочи, кои не, но всички прекалено тесни, за да поемат водата вследствие на малко по-продължителни валежи. По-голямата част от снимките са направени в ниските части на квартала, там, където пораженията са най-големи. Снимките с нацепения асфалт и клубът на ДПС са от ул. „Розова долина“ – ромската махалa на Аспарухово, а всички останали снимки са от места, в които живеят основно българи.  Три дни след нощта на 20 юни, възстановяването протича бавно. Хората са се мобилизирали и със собствени сили и средства чистят тоновете останала тиня и кал. Машините са малко. Водата все още се оттича, а заливът под квартала е кафяв от калта. Гледайки скандалите и публикациите в медиите за злоупотреби, няма да е лошо да бъде засилено полицейското присъствие в района, а не моторджии и граждани да организират групи за отпор на ромските набези над помощите и покъщнината.
Доста от улиците все още са трудно проходими и има още много, адски много работа за вършене. От размазаните до неузнаваемост коли и огромни дънери, можете сами да добиете представа за чутовната сила на бедствието, което хората тук са преживeли.
Приканвам всеки, който види този пост, да изпрати един или повече sms-и на 17 777, с текст DMS VARNA, защото 620-те хиляди, които са събрани до 8 ч. тази сутрин, са крайно недостатъчни. Не че сумата е малка, щетите са големи, а и тези пари се разпределят за възстановяването и на Добрич и Килифарево.
Необходими са килими, пътеки, дрехи, обувки, памперси за децата, пакетирана готова храна, мебели, слънцезащитни кремове, шапки, лопати, ботуши и всякакви санитарни принадлежности. За въпроси можете да се обръщате към организаторите от БЧК пред кметство Аспарухово, което се намира на 1 км. вляво след влизането в квартала (снимал съм го), както и на телефонния номер на БЧК-Варна: 052 614 378.
Благодаря!

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане с етикети , , , , , , , , . Постоянна връзка.