Норвежки затвор vs. живот в България (14 снимки) 0

На бас, че след прочитането на този пост, ще има и такива, на които би им хрумнало да прескочат до Норвегия и да направят един умишлено провален обир.

Норвежкият затвор Халден е построен през 2010 и се води за един от най-охраняваните затвори в страната. Там лежат хора, извършили тежки престъпления, но никой от тях не може да лежи повече от 21 години, което е максималната присъда в страната.
Издръжката на един човек в стая с хладилник и ТВ, коства на норвежкия данъкоплатец   $185 000 на година.

Затворът е ограден от 30 хектара гори, където затворниците могат да се разхождат без наблюдение от надзиратели и само 20 % от излежалите присъди се връщат в затвора до 2 години, докато в останалите европейски страни тази цифра е 60 %.
Всеки от заключените има право да прекара до час и и половина на ден в спортната зала, струваща на страната $250 млн. (ние тук за една Арена Армеец, която струва $62 млн. стихове за премиера пишем), а супермаркетът на затвора може да се посещава веднъж седмично, като заплатата е $9 на ден или близо $200 за 22 работни дни. Имат си кухни, в които всеки желаещ може да си сготви някоя прищявка, която не се предлага от стола на затвора, а кулинарните книги са едни от най-ползваните в библиотеката.

Лишените от свобода са задължени да обитават стаите си от 20:30 до 7:30 сутринта, а в останалото време, всеки може да се занимава с каквото и както намери за добре. Заключените имат право на три телефонни разговора със семействата си в седмицата и едно дълго свиждане в отделено самостоятелно помещение.

На една от снимките позира началника на затвора  Аре Хьойдал, който разполага с 340 подчинени, отговарящи за 250 затворника!  Аре Хьойдал твърди, че никога не е имало нападение над надзирател, нито стълкновения между затворници. Опити за бягство също не е имало. И има си хас. В Норвегия има специална двугодишна програма  за обучение на кадри на затворите, която включва лекции и семинари по правата на човека, етика и право.

Въобще, положението е „пей сърце“ и може би точно поради тази причина в затвора са им направили и звукозаписно студио, в което репетира затворническа рок банда и се записва ежемесечното радио предаване.

Източник: strajj.livejournal.com

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане. Постоянна връзка.