Первитин* наркотикът на Втората световна война 0

„Скъпи родители, братя и сестри, сега служа в Полша, тук е тежко и ви моля да ме разберете, че ще пиша писма само на 2-4 дни. Днес ви пиша само, за да ви помоля да ми изпратите Первитин!“
Ваш Хайнрих
09.10.1939 г.

Това писмо на бъдещия нобелов лауреат Хайнрих Бьол и за времето си то не било чак толкова необичайно. На служещите във Вермахта през 1939 г. им давали Первитин, Бензедрин и Изофан за бодрост, а когато не има стигал Первитинът, те молели родителите си да им изпратят. На родителите не им било трудно. В Третия Райх Первитин се продавал свободно, дори във формата на шоколадови бонбони, които наричали Панцершоколад (panzerschokolade), понеже се купувал предимно от танкисти.

Първите изпитатели на Первитин били 90 студента, които през 1939 г. под надзора на военния лекар Ото Ранке, приемали Первитин и споделили, че им помага да бъдат бодри и енергични. След това започнали да го дават на танкистите и пехотинците в Полша, а след успеха на „лекарството“, започнали да го изписват и на летци.

Именно Первитин, Бензедрин и Изофан съдействали за успеха за блицкрига в Европа. Само през април 1940 г., Вермахтът получил 35 милиона таблетки от фирмата „Кнолл“ с инструкции да се приемат по две таблетки дневно за бодрост. Самият Хитлер, също прибягвал до употребата на Первитин, за да прекара максимално повече време без сън.

За употреба на кокаин или опиум по време на войната пращали в концлагер, но за Первитин нямало проблеми. За периода 1939-1945 г. стотици хиляди немски войници приели повече от 200 милиона (!) таблетки Первитин. Най-големи количества получили частите, участващи в окупацията на Полша, Франция, Холандия и Белгия.

През 1944 г. в лагера Захсенхаузен била изпитана нова таблетка чудо D-IX за подводничари. Съставът на една таблеткла бил: 5 мг. кокаин, 3 мг. Первитин и 5 мг. Оксикодон (обезболяващо). Благодарение на D-IX екипажите на подводниците изкарвали по 4 денонощия без сън.

По-интересното е, че след ВСВ създателите на хаповете-чудо, били извикани в САЩ, където създали нови хапчета на бодростта за войските в Корея и Виетнам. Таблетките разбира се отново били на базата на Первитина. Само през 1966-1969 г. американската армия погълнала 225 млн. таблетки декстроамфетамин и Первитин. Счита се, че американската армия официално престанала с друсането през 1973 г., но само се счита. Кой знае?

*Метаамфетаминът Первитин е опасен и понякога смъртоносен синтетичен наркотик. Днес е по-известен като „мет“, „мел“, „винт“, „спийд“ и „кристал“. Подобно на кокаина, той е силно действащо възбуждащо средство на централната нервна система. Може да се шмърка, да се пуши и да се инжектира. Външният му вид се отличава в зависимост от това как се използва, а приготвянето му е изключително просто, може да се приготви в домашни условия. Поради тази причина е наричан „кокаинът на бедняците.“

източник: livejournal.com

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане с етикети , , , , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.