Кат – друсане по арабски 1

Кат е сред най-разпространените наркотици в арабския свят. Всъщност, той е компенсация на алкохола, който е забранен в мюсюлманските среди. Листата на растението са силно кисели на вкус, а въздействието му се сравнява с това на амфетамините – води до хиперактивност и еуфория.

Кат води до зависимост, но не така силно както алкохолът и никотинът. Последствията от приемането му са: загуба на апетит, депресия, халюцинации, психоза, язва, сърдечни пристъпи. Употребата му  води и до куп инфекции в устната кухина и гърлото. Най-разпространен е в Йемен, където се приема от 70-80 % от мъжете на възраст от 16 до 50 години, а населението им е 23 милиона! За жени наркотикът е забранен, но то кое ли им е разрешено на тях? Жителите на Йемен всеки ден харчат по 14,6 милиона долара за Кат!

 

 
Pin It Добави в Svejo

Един коментар по Кат – друсане по арабски

  1. Разказвали са ми, че военните действия по време на етиопско-еритрейския конфликт са спирали по веднъж на ден, за да се гарантира безаварийното кацане на доставящите qat самолети -).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Публикувано в гледане с етикети , , . Постоянна връзка.