Размисли за новия Общински съвет на Варна 0

Кои са големите победители и големите губещи след местните избори във Варна?

Големият победител е партия ГЕРБ, която при 16 човека в предния Общински съвет и програма максимум за 18-20 за следващия, за този има 22 мандата.

Голям победител е и Христо Атанасов, който в предния Общински съвет беше сам, а сега като водач на листа на „БЗНС Александър Стамболийски“ вкарва още двама.

Победители, безспорно, са и новите играчи – Реформатори и патриоти – решението за Варна, НФСБ, Живот за Варна, ДПС, Отечество, които не присъстваха в предния Общински съвет.

Към частично губещите, можем да причислим БСП, които от 8 мандата в предния съвет, сега имат 5.

Към много губещите трябва да бъдат сложени Янко Станев, който оглавяваше група от 8 човека и Добромир Джиков, който в предния Съвет имаше група от четирима души, а сега е сам.

С очаквания за по-големи резултати, освен коалицията „Реформатори и патриоти“, беше и листата оглавявана от Костадин Костадинов, която вкарва четирима съветника.
Тук ще добавя и партията Отечество, която до последно виждаше поне 3 сигурни мандата.

Най-големият губещ от сегашната конфигурация безспорно е Янко Станев поради следните причини:

1. Ако не привлече поне двама към групата си, няма да бъде заместник председател на Общинския съвет, какъвто беше години наред.
2. Освен всичко, това няма да му даде и възможност да разполага със самостоятелна стая, както е по правилник.
3. Друг голям проблем за него е – кой от тримата си най-верни съратници да избере за второто място: дали брат си Валентин Станев, д-р Людмил Цветков или доц. Медиха Хамза.

Какви са възможните конфигурации, които ще се получат в следващите дни, седмици и месеци?

Почти сигурно е, че към групата на Христо Атанасов – БЗНС ще се присъедини Добромир Джиков. По този начин, ставайки четирима, съгласно правилника на Съвета, те ще получат право на заместник председателско място и собствена стая във високата сграда. От гледна точка на личностните им особености, проблемът ще бъде, кой от двамата да стане зам. председател на ОбС Варна. Много голяма е вероятността към тях да се присъединят и двамата съветника от НФСБ, а ако успеят да постигнат и принципни договорености, напълно е възможно да направят обща група и с „Живот за Варна“ (Данаил Папазов). По този начин ще се обособят като втората най-голяма група в съвета след тази на ГЕРБ.

Един от големите въпроси е какви позиции ще заемат двамата съветника от ДПС. Разбира се, повече от сигурно е, че по различните въпроси, които се разглеждат, ще има така наречените „плаващи“ мнозинства, които по своята същност не са нищо повече от клубове по интереси.

P. S.  Напомням, че едно от първите неща, след като заработи новият Съвет, ще бъде да поискам публикуване на пълните протоколи от заседанията на комисиите към ОбС Варна. Това за комисиите е повече от наложително, тъй като именно те са мястото, където си проличават квалификацията и експертността на всеки съветник, докато сесиите на Съвета са просто място за политически изказвания.

Варна
27.10.2015

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в за варна с етикети . Постоянна връзка.