Преобразен паркинг в район „Младост“ (снимки) 3

В началото на предизборната кампания наех малък офис в търговски комплекс „Трошево“ в район „Младост“ и още на първия ден ми направи впечатление окаяното състояние на паркинга в комплекса. Паркинг, който ежедневно се ползва от стотици автомобили, тъй като  там паркират живущите от десет жилищни входа, доставчици за търговския комплекс, неговите клиенти и посетителите на близката банка и нейният персонал.2
Заради огромните дупки и режещите ръбове на асфалта много от шофьорите избягваха да паркират на обособеното за целта място и спираха на аварийни по двупосочната улица, която се намира под паркинга  и много често по тротоарите, което от своя страна пречеше на инвалидите и майките с колички в района.
Най-лошо ставаше в дъждовни дни. Тогава се образуваха огромни локви, които не позволяваха да се прецени дълбочината на дупките, а шофьорите в старанието си да избегнат стъпване в локва при слизане, паркираха кой както намери за добре и наставаше тотален хаос.

1
Попитах  живущите от района дали помнят кога за последно е правен ремонт и се оказа, че поне за последните 10 години такъв не е имало. Това означава, че последните три районни администрации, които се сменят на всеки 4 години, не са обърнали никакво внимание на това ключово за квартала място и не са предприели никакви мерки за решаването на проблем, касаещ живущите и бизнеса в района. И след като общинските органи не си вършат работата, за която получават заплата, реших, че бихме могли да вземем нещата в свои ръце. Още повече, че съм пораснал в този квартал и тук живеят моите роднини и приятели.

Обсъдих ситуацията с нашия щаб и кандидатът ни за кмет Чавдар Трифонов, който ме свърза с фирмата „Пътища и мостове“. От там изпратиха техническо лице, което да направи оглед на ситуацията и да сформира бюджет. Оказа се, че за попълването на дупките ще са необходими около 8 т. фрезован асфалт, камион, валяк, 6 работника и един ден работа. Фрезован асфалт е този, който остава след изрязване при ремонт на асфалтови пътища, смила се и може да се ползва повторно като се полага на няколко пласта, между които се добавя специална емулсия с цел да спои пластовете. Цената му за тон е 10 лв. или 80 лв. общо за цялата операция. С разходите за транспорт, труд и гориво крайната цена възлизаше на около 600 лв.
Тук е моментът да изкажа благодарност към собственика на фирмата Росен Колелиев, който след вида на окаяното състояние на паркинга прие нещата присърце и предложи своето пълно съдействие.

И така, вчера сутринта машините и работниците бяха на уговореното място. Започнахме работа в 9 ч. Предната вечер бяхме разлепили молба към живущите от блоковете да преместят автомобилите си и поканихме всеки, който желае да помогне, да се присъедини.

Хората ме очароваха!

Сутринта обичайно паркиралите в средата на паркинга коли ги нямаше. Оказа се, че възрастен мъж е поел ролята на регулировчик и от 7 сутринта е отклонявал  идващите коли. Много от съседите слязоха да се запознаем и да попитат как могат да помогнат, невярвайки, че лунният пейзаж, който с години наблюдават от терасите си, е на път да изчезне.

Всички се включихме в работата и в 18 ч. вечерта на паркинга в търговски комплекс „Трошево“ нямаше нито една дупка. Показахме на Общината, на кмета и на районния кмет, че десет годишен проблем може да бъде решен за един ден.
Дори ни остана малко асфалт и запълнихме няколко дупки на улицата и тротоара.

Благодаря на всички, които се включиха в инициативата! Чувствам се страхотно!

 
Pin It Добави в Svejo

3 коментара по Преобразен паркинг в район „Младост“ (снимки)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в за варна с етикети , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.