Категория „ЗА ВАРНА“: въпроси към администрацията 0

Дълго мислих как да нарека тази категория.
Първоначалният ми импулс, след поредното обикаляне по така наречената „централна пешеходна зона“ и някои прилежащи улички, бе да я нарека „Кмете, спиш ли?“.
След кратък размисъл и стремеж към обективност реших, че още е рано за това и, в известна степен, ще бъде несправедливо.
Все пак стажът на кмета като такъв е едва малко повече от година. Макар че, както е добре известно, човек само веднъж може да направи първо впечатление.
После ми мина през ума да я нарека – „Кмете, ти си на ход“, но прецених, че и това не върши работа, тъй като освен да се направи ход, той трябва и да е правилен.
Ето защо реших, че най ще и подхожда името – „ЗА ВАРНА“.
И така…

Добре дошли в новата категория на блога ми – „ЗА ВАРНА“!
„За Варна“ – каквато я помним от детството.
„За Варна“ – каквато е сега.
„За Варна“ – каквато искаме да стане.
И най-вече, „За Варна“ – каквато може да бъде и сме длъжни да направим за нас, за нашите деца, за нашите внуци.

В тази категория ще отразявам всичко нередно от града ни – административно обслужване, инфраструктура, битови проблеми, образование, пътна безопасност, краткосрочни и стратегически проблеми.
Основните материали, поне в началото, ще бъдат дело на моя екип и ще излизат с подписа „Един от Варна“.
Но именно Вие, моите съграждани, ще ни насочвате към тях. Пишете и споделяйте всичко, което не Ви допада и прави живота ви сложен и всичко друго, което бихте искали да е по-различно и по-добро.

Първите въпроси, които предлагам за обсъждане са следните:

1/ Кога ние, обикновените варненци, ще научим колко средства ни струваше упражнението „Варна-кандидат за европейска столица на културата 2019“. По какъв начин и с чие одобрение бяха изразходвани тези средства? Загубихме ли или само не спечелихме? Има ли длъжностни лица от общинската администрация и общинския съвет, които трябва да понесат персонална отговорност, включително и подаване на оставки?

2/Четохте ли някъде доклада на работната група за бедствието в Аспарухово? Беше ли официално публикуван някъде? Има ли виновни длъжностни лица от сегашната и предишни общински и районни администрации, които по някакъв начин са съпричастни към това? Още повече, че само преди два дни излезе заключението на сливенската военна прокуратура, че водоемите на територията на военното поделение не са причина за наводнението. Теза, която дълго време бе ревностно защитавана от някои общински съветници. Как бяха разпределени получените помощи?

3/Какво трябва да се случи за да се вземат мерки за оптимизиране на уличното движение? Например: двойното кръстовище до Автогарата и левият завой от булевард „Владислав Варненчик“  към „Отец Паисий“.

4/Колко общински служители и общински съветници са били в задгранични командировки? С каква цел, на чии разноски и какво точно са свършили за града?

И големият въпрос, който ще бъде предмет на отделна публикация: статутът, мястото, ролята и функциите на общинските съвети. Трябва ли да останат такива, каквито са в момента, нуждаят ли се от промяна, най-вече по отношение на контролните им функции и има ли нужда от кардинални законодателни промени в това отношение?

Боян Георгиев

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в за варна. Постоянна връзка.