Наблюдения от летен сезон 2019 – Златни пясъци 1

2019, алея на Златни пясъци, втора линия

Летен сезон 2019 е в своя край, макар че никога не е започвал.

Рекламната ми дейност винаги е била свързана с курортните комплекси през сезона, но това, което тази година видях с очите си и чух от клиентите си струва да бъде описано.
По-долу ще изброя съвсем накратко кое пречи на България да позиционира летния си туризъм в средния или високия сегмент.

1. All inclusive
Туристите с обозначителни ол инклузив гривнички на китката се хранят срещу 3,50 лв на ден. Т.е. срещу по-малко от 2 евро дневно нашите хотели осигуряват закуска, обяд и вечеря. Ясно е, че тази цена може да бъде постигната само с най-ниското качество стоки. Поради тази причина продукти като кашкавал и сирене винаги са възможно най-евтините имитиращи продукти.
Готвачът не изхвърля нищо. Просто му е забранено. Останките от закуската се ползват за салати, останките от салатите се превръщат в супи, а останките от супите – пюрета за гарнитури или сосове. Не случайно новопристигналите са сполетяни от тежка диария още първите 3 дни от почивката си.
Средния турист на Златни пясъци почти не напуска хотела вечер. Столовите се превръщат в нощни барове, където се консумират тонове незаконен алкохол със съмнително качество.  Водките и джиновете в туби няма как да бъдат засечени, тъй като „контролните органи“ просто не проверяват въпросните увеселителни зали.
Само веднъж тази година някой се обърка и полицията задържа един бус с алкохол без бандерол, предназначен за доставки по хотели. Пуснаха го по новините и всичко приключи.
Иначе от мои клиенти в бранша знам, че в един подобен хотел се изпиват 10 тона твърд алкохол на сезон.

2. Хотелският персонал
Той е съставен основно от украинци и молдовци.
В началото на сезона агенциите за подбор на персонал от споменатите страни изпращат заявените бройки от неквалифицирани кадри, чиято дейност е да сгъват чаршафи, да носят спалното бельо до пералните, да чистят стаите и баните на хотела.
Работят с един почивен ден, в 72 часова работна седмица. За положения труд получават месечните 300-350 €, а по лошото е, че са доволни, защото за техните страни парите са доста.
В случай, че собственикът на хотела не е доволен от някой е достатъчно единствено да му плати билет за връщане за 35 лв. и до дни същите агенции изпращат заместник за освободената позиция.
Всичко това обезсмисля наличието на български персонал в големите летни курорти, защото българинът не би се хванал да работи сезонно за по-малко от 1200-1500 лв.
Най-лошото е, че така кадровият проблем ще се задълбочава и когато един ден агенциите от Молдова и Украйна получат по-добри оферти, ще пренасочат сезонните работници към други държави, защото ще имат хора с опит.
Не ми се мисли какво очаква българския туризъм само след 3-4 години.

3. Неплатежоспособни туристи
Тази година комплекс Златни пясъци е пълен с полски туристи. Става дума за десетки хиляди, които служат за пълнене на статистика и обяснения как сезонът е силен.
Новинарите отразяват спуснатото от министерството на туризма, хората гледат новините и всичко е розово.
Никой по новините обаче не казва, че тези полски групи са на средна възраст 17 години, които се настаняват по 6 човека в двойни стаи.  Същите, вечер се разхождат на групи из алеите на комплекса, голи до кръста с бутилка водка Флирт за 10 лв. в ръка и кутия натурален сок в другата, пеят и се дерат пред погледа на слисаните семейства с детски колички.
Подобен тип туристи нямат пари за нощни барове, не се хранят навън, защото са се наплюскали в хотела, уринират на всеки ъгъл, защото не искат да платят едното левче на ромката, която от своя страна е платила 7 бона за да менажира тоалет с две кабинки сезонно.
Собственик на денонощен магазин в Златни пясъци ми сподели, че всяка вечер хващат по един пиян полски тийн, който се опитва да открадне бутилка водка в гащите, докато аверите му разсейват касиера.

4. Туристи на синджир
Малкото платежоспособни туристи като датчани, норвежци, шведи, холандци и немци посещават заведения по предварително зададен списък. Туроператорите са разбрали, че този тип клиенти са причината, заради която собствениците на нощни барове са платили от 50,000 до 100,000 лв за сезон и не ги дават току така.
Затова определени заведения са сключили договори с въпросните туроператори и си плащат процент, за да им ги водят. Дисциплинираните западноевропейци изпълняват безпрекословно предварително дадените им инструкции да не се движат в уличките из комплекса, да не сядат в заведения извън списъка, защото в питиетата сипват опиати, алкохолът е менте и ги лъжат със сметката. Така огромна част от съвестните наематели, до които тези клиенти не стигат, е обречена на бърз фалит.

5. Лекарска мафия
Преди 7-8 години на Златните и Слънчев бряг имаше бригади от маскирани батки, които вечер сновяха по плажовете в търсене на двойки, които правят секс. Когато се натъкнеха на подобна двойка пийнали влюбени туристи, те изскачаха с маски и електрошокови палки и за секунди мъжът се оказваше вързан с белезници за горната част на чадъра със смъкнати гащи, докато девойката тича до най-близкия банкомат,  за да тегли пари за импровизиран откуп. Полицаите естествено бяха партия с похитителите и, или ги нямаше, или предупреждаваха, че идват.
Слава Богу тази тотална варварщина беше спряна и за нея си спомнят само онези, които 2010 работиха по Златните и Слънчака, както и потърпевшите, които никога, ама НИКОГА няма да се върнат в България.
Сега схемата е нова. Откриха доста по-цивилизован начин за гърбене на пари, прикрит под бялата престилка на лекарската професия.
Частни линейки (не тези от 112) с дебеловрати шофьори прибират пияни и пострадали чужденци. Вкарват ги в линейката и там, докато уж търсят документ за самоличност или застраховка, джобят и настояват пияния да си каже пина за картата.
А работещите по тази схема много добре знаят, че платените за манипулации пари по картите не се възстановяват при документирано нетрезво състояние.
Знам за случай с норвежец, който след една водка от заведение от оня списък се е почувствал зле, но не успял да стигне по-далеч от стълбите пред заведението.
Охраната или барманът звъни на доктора, с който предварително се е договорил като за услугата „обаждане за пиян“ получава 200 лв., без значение дали ще има далавера или не.
Та в епикризата на въпросния норвежец бяха упоменати всички възможни манипулации от изследвания на кръв и урина, до скенер, рентген и ехограф. За всичко пичът трябвало по документи да плати 2800 евро, но тъй като бил с безлимитна карта платил десеторно.

6. Проститутки-джебчийки
Могат да бъдат засечени всяка вечер по улиците (става въпрос за втора и трета линия на комплекса) на Зл. Пясъци. Това са ромски проститутки на групи по две, три или повече, които нощем дебнат за залитащи туристи, завличат ги в тъмни участъци, къде насила, къде по желание, докато едната обслужва пияният турист орално, другите две обръщат джобовете с хастара навън. Пристигналата частна линейка по сигнал за лежащ на пътя човек търси кредитна карта, а полицията пише констативен протокол, стига въпросният да има документи. След това всички изчезват, а джебчийките заемат позиция отново.

Една от причините за подобни безчинства е, че по алеите на курорт като Златни пясъци почти не може да бъде видяна камера за наблюдение. А би трябвало целият да бъде опасан с такива.
Като изключим първя линия, инсфраструктурата в комплекса е като в гето. Тротоарите са разбити, кошчета за боклук липсват, сергии, сергии, сергии.

Become a Patron!

 
Pin It Добави в Svejo

Един коментар по Наблюдения от летен сезон 2019 – Златни пясъци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в мислене. Постоянна връзка.