Сандвич с 30 Е-та! 0

Написах статията за бозата и петте Е-та в нея, защото се чувствах прецакан. Години наред давах на децата си тази напитка убеден, че им давам здравословен български продукт с отколешни традиции, нещо като киселото мляко. Една сутрин, съвсем случайно се зачетох в етикета и разбрах, че изобщо не е така. Ядосах се и написах статията за съдържанието в бозата.

Вчера пък, докато си пазарувах в магазин от трибуквена верига в центъра на Варна, посегнах да си купя един сандвич. Беше късен следобед и бях  гладен. Какво обаче видяха очите ми, когато реших да прочета съдържанието. В съдържанието на сандвича, който си избрах, имаше 29 Е-та. Някак няма да е честно да обърна внимание на боза с 5 Е-та в съдържанието и да подмина такова с 6 пъти повече. Смятах да си дам почивка и да оставя за малко тази тема, но 30 Е-та, това вече е прекалено безочливо спрямо потребителите. И когато някой ми каже, че в една боза или един сандвич всичко е в нормата, просто искам да напомня, че денят на много български деца започва с боза и баничка (скоро из интернет имаше снимка на баничка с 13 Е-та), продължава с газирани напитки и чипс, минава през един такъв сандвич и някоя пица с евтин колбас и кетчуп и приключва с ароматен запарен кренвирш. Каква е дозата на тези Е-та в отделните продукти не пише никъде по етикетите, така че няма как да знаем колко над допустимата дневна доза от дадено вредно вещество приемаме. Химиите се натрупват, приятели и точно тези натрупвания водят до заболявания.

30 eta

20150113_181140
Тук искам да направя едно уточнение: има Е-та, които са безвредни, има и такива, които са по-малко вредни, но има и изключително опасни и точно те са онези, заради които трябва да ви светне червената лампичка.

Ето един списък на видовете Е-та и тяхното влияние върху организма ни – „Е-тата в храните“

Четете етикетите и доскоро!

P.S. Знаете ли за инициативата на сп. „Осем“ за изледване на вредите от Е-тата в храните?
Представям ви мнението на доц. Милошев по темата с Е-тата: www.spisanie8.bg

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в мислене с етикети , , , , , , . Постоянна връзка.