„Натъпкани“- филм за злоупотребите в храни и напитки 0

Филм, показващ необходимостта от обществена реакция срещу злоупотребяващите производители на храни, напитки и тютюневи изделия.
Именно те причиняват болести и смърт и един ден няма да можем да си простим, че не сме ги спрели, когато сме имали възможност. В филма има кадри от съдебни заседания, много фактология и резултати от изследвания. Производителите на цигари например, цели 50 години успяват да парират опитите на немалкото осмелили се да кажат, че са вредни. Казват, че газираните напитки са цигарите на XXI в., но това не пречи масово да се произвеждат реклами на Кока-Кола и Пепси и те да се продават около всяко едно училище.

Човек се пристрастява към захарта 8 пъти по-силно отколкото към кокаина и хранителната индустрия се възползва от този факт, като се старае да създава пристрастени потребители от малки.

САЩ първи променят законодателството си по отношение на цигарите и бързо са последвани от Западна Европа, а днес, на територията на целия ЕС пушенето на закрито е забранено. Днес американците са съсредоточили усилията си срещу газираните напитки. Изследванията им сочат, че до 2050 г., един от всеки трима американци ще има диабет и когато Америка се вгледа бъдещето на страната си, става ясно, че работната сила на бъдещето ще бъде негодна и обременена с болести, които е можело да се предотвратят, а финансовите последици от това ще бъдат зашеметяващи. Само днес, 75% от парите им за здравеопазване, отиват за лечение на хронични метаболитни заболявания.

Как стоят нещата в България? Имаме около 520 000 болни от диабет! Още около 300 000 – не знаят още за своя диабет или са с преддиабет и ако държавата не се намеси навреме в контрола над онова, което влиза в стомаха на българина, нищо чудно и ние да имаме подобна съдба.

В България трябва да се провеждат повече кампании за здравословно хранене, а обществото, медиите и политиците не бива да се поддават на лобистката мощ на индустрията и да й се противопоставят. В Дания имат данък калории, други европейски страни повишиха данъците на безалкохолните напитки, но съществуват и революционери, които не чакат действия от правителството. Популярният водещ Джейми Оливър например, вече успя да осъди Макдоналдс.

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в мислене с етикети , , , , , , . Постоянна връзка.