Безопасност на труда, размисли след трагедията 0

Безспорно от два дни най-важната тема в държавата е трагедията в Горни Лом.
След толкова много инциденти – запалени влакове, избухнали предприятия и складове за боеприпаси, е очевидно, че проблемите по веригата са много. Ясно е, че натоварените с контрола институции имат сериозни пропуски в упражняването му, но преди всичко вина имат хората, които са пряко отговорни за процесите. Според мен, при инцидента в Горни Лом вината е изцяло на мениджмънта на фабриката.

Изключвам хипотезата за злонамерено умишлено деяние, защото там вече се е случвал инцидент. Заради допуснатите нарушения лицензът е бил отнет, но след обжалване от страна на собственика, е бил подновен. Как и на какво основание е станало това, всички предполагаме едно и също, но главното е, че след констатираните нарушения, собственикът не е направил нищо, за да предотврати случилото се от онзи ден.

Тук бих искал да споделя собствения си опит в сферата. Вече няколко години фирмата ми (не искам да си правя реклама) произвежда филми за безопасност на труда за различни индустриални предприятия, с повишен за здравето риск в работата. Филмите пресъздават реални моменти от работния процес, възможните причини за настъпване на инциденти и действията, които трябва да се предприемат за избягването им. На пръв прочит, за офисния човек, указанията за сценариите изглеждат нелепи, но след излъчването на видеа с тежки инциденти, човек остава достатъчно шокиран, за да осъзнае, че тези неща просто се случват. Тези хора работят сред 100 тонни машини, кранове и зъбни колелета и огромни поточни линни, в работата им се ползват едни от най-опасните химикали, а опасностите от пожари и взривове са на всяка крачка.

Такъв тип филми се финансират и по програми от еврофондовете, но има няколко важни условия за реализацията им:

1. Безопасността на работното място и грижата на работодателя за здравето на служителите да е на първо място;
2. Да има ясни правила за безопасност;
3. Да се разработи проект, който да бъде одобрен;
4. След реализацията на проекта, той да стигне до всички служители на всички нива – от най-ниското, до най-високото.

Компании като Девня Цимент, Соди Девня, Атлас Копко са осъзнали колко важна е сигурността на работното място за служителите им и непрекъснато инвестират средства за инструктажи, информационни кампании, обучителни филми и работни кадри, които следят и отговарят само за безопаността. Непрекъснато се провеждат вътрешни изпити, попълват се тестове и резултатите са налице.

Изводът от всичко това е, че когато работодателят заделя време и средства за живота и здравето на подчинените си, ефект има.

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в мислене. Постоянна връзка.