По пантофи към жълтите павета 0

Скука, по-голяма скука! Избори на 05 октомври.

И как да е иначе? Какво повече знаем за нашето бъдеще, отколкото преди два месеца? Нека анализираме.
Знаем само това, което ни поднасят националните телевизии и по-големите сайтове, срещу съответното заплащане, разбира се. Всички знаем, че по време на избори е така, плаща се за всичко: да те дават по телевизията; да не дават опонента ти по телевизията; да те хвалят; да подминават безумията, които си сътворил; да акцентират на пропуските на опонента ти. На практика научаваме само онова, за което някой е платил, а не си – просто те няма. Политиците са мразени от всички. Медиите също мразят политиците, но веднъж на 4 години /напоследък по-честичко/, политиците са най-добрите им рекламодатели и понеже са недолюбвани, тарифите за политическите им реклами, са двойни. Обществото е приело, че политиците крадат и при първия възможен случай ги санкционира финансово. Този порочен кръг на любово/омразо/печалбарство е най-големият проблем в борбата със статуквото. По този начин новите лица в политиката, за които същото общество толкова лелее, са блокирани. Няма значение колко добри идеи имаш, няма значение колко са ти чисти намеренията, нямаш ли пари да си плащаш – обречен си.

И ако все пак упорстваш, за да постигнеш нещо /защото никак, ама никак не ти е безразлично как ще живеят децата ти/ и си успял да заделиш някакви лични средства, може и да се появиш на някой и друг билборд, да се видиш на плакат и да раздадеш няколко флаера. Да се надяваш, че това което искрено предлагаш ще достигне до повече хора. До онези, които са осъзнали, че колкото повече гласуват, толкова повече намалява ролята на буквално изкупените гласове и се увеличава възможността за промяна.

Има една мисъл, която се приписва на Иван Вазов – „Епохата се нуждаеше от титани, а роди пигмеи“.

Как изглеждат нещата във Варна към днешна дата?

ГЕРБ – залагат на изявите на Бойко Борисов, много малко на водачката на листата Лиляна Павлова и в последно време на третия в листата – Красен Кралев. А останалите в листата – кои са, какви са, с какво ще допринесат за Варна? По пантофи към жълтите павета!

БСП – класическо потвърждение на максимата, че каквото сам си направиш, никой друг не може да ти направи. След като преди години въведоха мажоритарния вот и тотално се провалиха, сега с още по-голям успех въведоха преференциалния вот /нещо много хубаво, между другото/. И в момента успешно доказват едно от твърденията на Чарлз Дарвин, че в определени моменти вътрешновидовите противоречия са по-силни от междувидовите такива. Водачът на листата никакъв го няма. Вторият – също. Единственият, за който се сещам да е направил нещо за Варна в миналия парламент, е третият в листата – Гуцанов и по-точно, новият терминал на пристанище Варна-запад.

ДПС – без коментар. Сети се за Данчо………./пардон Йордан Цонев/ и забрави за другите. По пантофи към жълтите павета.

ББЦ – че първи е Николай Бареков, зная от всяка спирка, всеки билборд, всяка новинарска емисия. А останалите?  Кои са те? По пантофи към жълтите павета.

Патриотичен фронт –няма как да сбъркам водача им. Ако не за друго – поне е от Бургас. Останалите в листата – по пантофи към жълтите павета.

За АТАКА – Сидеров, Сидеров, навсякъде Сидеров. Друг няма право да надига глава. Хайл!

АБВ – залагат на публичните изяви на големите – Първанов, Петков, Калфин. Останалите – липсват. Всички тихо си разработват преференциалните схеми, особено първите шест в листата, но и те без много шум – по пантофи към жълтите павета.

Това, за което много се говори, но малко се знае е т.н. “работа на терен“, разбирай – договарянето на гласове.
Човек като следи публикациите на тази тема /колкото и срамежливи да са в по-голяма част от варненските медии/ може да остане с убеждението, че ще се провежда публичен търг, а не избори.

Колкото до Реформаторския блок, който съвсем умишлено оставих за финала, там нещата от моя гледна точка са ясни: 7 за РБ, 8 за мен – 7/8.

А за тези, които все пак са решили да не гласуват, ще цитирам мисъл на Николо Макиавели:
„Който остава неутрален бива намразен от онзи, който губи, но и презиран от онзи, който печели“.

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в мислене с етикети , , , , , , , , , , , , . Постоянна връзка.