ЛОВЕЦЪТ НА МИДИ ИЛИ ВЪПРОСИ СЛЕД СМЪРТТА НА МИТРОПОЛИТ КИРИЛ 1

kirilВерсията за смъртта на Варненски и Велико-Преславски митрополит Кирил в морето под местността „Траката” край Варна поражда у мен – като у всеки стар варненец, запознат с особеностите на морския лов и риболов, следните недоумления:

1. Сам ли Дядо Кирил е отишъл на плажа под т. нар. „Попска вила”? Ако да, защо е отказал да ползва услугите на своя шофьор, като се има предвид ранния час за слизане на плажа, както и теренът, който, макар и лесен за слизане към морето, с торба миди на връщане би бил труден дори за младо момче?

2. Освен плавници, маска и шнорхел, носил ли е Дядо Кирил със себе си „гагам” – уред за стъргане на миди от подводните камъни, както и торба за събиране на улова, или е разчитал за изтръгването им на собствените си пръсти и нокти? Ако е второто, забелязани ли са при огледа от съдебните медици „следи” от неминуемите наранявания по върховете на пръстите му – драскотини от черупките на мидите?

3. В колко часа заранта Дядо Кирил е метнал хавлийката на рамо, взел си е багажеца за плажа и е напуснал покоите си, и колко часа подир трагичния инцидент лекарите установяват и поставят диагнозата „хипотермия”, в следствие на която е настъпила смъртта – удавянето на Дядо Кирил, като се има предвид, че на 9 юли 2013-а година сутринта температурата на морската вода във Варненския залив е била 23-25 градуса – достатъчна, за да може човек със здрав организъм и добро разположение на духа да вади миди с голи ръце в продължение на 1, 5 часа?

4. Тъй като не вярвам да е слязъл на камъните под „Траката“ с патрахила, инсигнията и кръста, да питам още нещо – къде на плажа Дядо Кирил, преди да влезе в морето за миди, си е оставил личните вещи – хавлийката, панталоните, ризата, обувките – или джапанките, с които обикновено миряните тръгват към плажа?

От медицинската практика е известно, че, установима единствено в болнични условия, хипотермията – или състоянието, когато тялото е изложено продължително време на студ и организмът не може да възстанови изгубената топлина, телесната температура започва да спада, а характерни за намаляването на телесната температура симптоми са треперене и умствени смущения като загуба на памет, ориентация. При хипотермия жизнеността на организма рязко се понижава заради липсата на достатъчно въздух в дробовете, а фактът, че носещият се по повърхността на морето труп на Дядо Кирил е бил „забелязан” от бдителна жена на брега, говори, че в белите дробове на покойния е имало достатъчно въздух.

5. Защо нито един заклет ловец на миди във Варна, сред които съм и аз, посещаващ плажа под м. „Траката”, за толкова години до днес ни веднъж не е забелязвал Дядо Кирил да пълни торбата с морския деликатес – и откъде се взеха тия „рибари”, потвърдили за всички възможни медии, че Дядо Кирил всеки ден си е слизал край морето с хавлийката? При лятното щъкане на папараци из Варна и околностите фактът, че Дядо Кирил отива за миди, едва ли щеше да бъде пропуснат.

6. В отпуск ли е бил – и, ако не, защо изчезна първоначалната информация от Варненската и Велико-Преславска Митрополия, че през последните два дни Дядо Кирил не се е появявал на работа?

7. Защо толкова се бърза с утрешното опело на Дядо Кирил – и направени ли са всички необходими лабораторни анализи и съдебно-медицински експертизи?

Питам днес, за да не се налага след месец ексхумация на покойника.
Толкова засега.

Автор на статията: Валери Станков

 
Pin It Добави в Svejo

Един коментар по ЛОВЕЦЪТ НА МИДИ ИЛИ ВЪПРОСИ СЛЕД СМЪРТТА НА МИТРОПОЛИТ КИРИЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в мислене. Постоянна връзка.