Варна на колела (43 ретро снимки) 3

Днес в този руски сайт uknigi.ru се натъкнах на информация, че най-старото колело в света било открито в България, в село Биково. Ето какво пише в статията:

„Доскоро се смяташе, че родното място на колелото е Изток – Месопотамия, но преди двайсет години, група археолози установяват, че родното място на колелото е региона на Черно море. В  българското село Биково, близо до Черно море е намерено най-старото колело от известните досега. След подробен анализ учените установили, че намереното колело е на повече от 5850 години.“

Бях доста учуден и се разтърсих из интернет да науча повече по темата, но не открих нито една подобна англоезична статия. Не откривам и такова село в България, но докато правех краткото проучване по, се натъкнах на Фейсбук публикация от Държавния архив във Варна, в който бяха събрани ретро фотоси на варненци, придвижващи се с помощта на колела – от детски колички, през велосипеди, автомобили, до камиони. Повечето снимки са от 50-те и 60-те години на миналия век и мисля, че ще ви харесат.

Enjoy!

 
Pin It Добави в Svejo

3 коментара по Варна на колела (43 ретро снимки)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане с етикети , , , , , . Постоянна връзка.