Безплатна реклама на България 1

Без да харчи „грешни“ милиони България се сдоби със стилна реклама като туристическа дестинация от глобалната интернет-базирана компания Expedia. Клипът е дело на водещата световна рекламна агенция Ogilvy & Mather, London.

Сюжетът показва метросексуален офисен натегач, който осъзнава колко е скучно ежедневието му, докато негов колега привлича цялото внимание на шефа им с разказ за приключенията си в България.

Всъщност Ogilvy & Mather, London ни показват как рекламата на туристическа дестинация може да бъде различна от обичайните клишета – реки, планини, море, плажове, народни носии, изгреви, залези, археологически артефакти, вино и ракия.

Трябва да отбележим и съотношението нисък бюджет/брилянтна идея, коeто така много липсва на рекламните агенции в България, които продължават да си раздават награди и потупвания по рамото на местно ниво, докато България продължава да няма свое собствено рекламно лице в чужбина.

Нека си припомним, че туризмът е сред първите 10 дейности, които осигуряват трудова заетост в България, но липсата на единна рекламна стратегия и ясен план за развитие, пречат за разгръщането на пълния й потенциал. Годишният бюджет за реклама на Хърватия е около 100 млн. евро, на Гърция – около 160 млн. евро, а на Турция – около 180 млн. евро. В България сумата е 20 млн. лева и тя се харчи за клиширани клипове и графични решения със съмнителна ефективност и художествена стойност.

Източник и автор на текста в статията: MAGNIFACTURA BLOG

 
Pin It Добави в Svejo

Един коментар по Безплатна реклама на България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане. Постоянна връзка.