Защо тогава го наричаме Виенско колело? (11 снимки) 0

Първото такова „виенско колело“ се появило в Америка през 1893 г. с идеята да бъде достоен отговор на Айфеловата кула. Същата година в Чикаго имало международно изложение и амбициозните и предприемчиви американци били задължени да поразят света не по-малко от французите, които на предходното изложение в Париж построили Айфеловата кула. 

И така, американците начело с инженер Ферис, сглобили най-гигантската конструкция от ковано желязо за времето си. Съоръжението било с диаметър 75 м., а в във всяка една от трийсет и шестте кабини за наблюдение от високо се събирали по 60 души! Само главната ос на колелото тежала 70 тона. По време на изложението целта да се смае света била постигната, а идеята бързо била усвоена първо от Англия и в последствие от други европейски страни. Десет години по-късно по света имало над 100 подобни творения.

p. s. Всъщност, американците така и не успели да натрият носовете на французите, защото кулата на Айфел и до днес си е символ на Париж, а колелото в Чикаго се превърнало в просто един добър атракцион. Единствената утеха за инженерът изобретател на колелото, била може би, че в Англия и до днес то се нарича Ферисово колело – Ferris Wheel. Руснаците пък му викат „колесо обозрения“ – наблюдателно колело. Защо тогава в България го наричаме „виенско“, след като би трябвало да е „американско колело“?

източник: един любим сайт retronaut.ru

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане с етикети , , , . Постоянна връзка.