Станислав Е. Петров – човекът, който предотврати ядрена война 0

Днес научих нещо ново. На същата дата – 26.09, преди почти 30 години (1983), Станислав Евграфович Петров (р. 1939, на снимката) – съветски офицер в оставка,  предотвратява потенциална ядрена война, след като приема, че предупреждението за ракетно нападение от страна на САЩ е фалшиво и не изпълнява предписанията за ответна реакция.


Според няколко източници решението изиграва съществена роля в предотвратяването на внезапен ответен ядрен удар по САЩ. Проведените експертизи на спътниковата система за ранно предупреждение разкриват, че тя е била повредена.
Инцидентът довежда до едно от най-напрегнатите решения на световните ядрени сили от годините на Студената война, които се взимат в последната минута и от хора, които не принадлежат към висшия команден състав.

В нощта на 26 септември 1983 година, подполковник Станислав Петров е оперативен дежурен в команден пункт Серпухов-15, намиращ се недалеч от Москва. В това време Студената война е в своя пик — три и половина седмици преди това е свален южнокорейски Боинг 747.

В командния пункт постъпва съобщение от приетата на въоръжение преди една година космическа система за ранно предупреждение. В случай на нападение, незабавно трябвало да се уведоми ръководството на страната и да се вземе решение за ответен удар. Все пак, анализирайки информацията – съобщението давало информация за няколко пуска на ракети от една точка. Подполковник Петров взема решение, че това е лъжливо сработване на системата.

Последвалото разследване установило, че причината е задействане на датчиците от слънчева светлина, отразила се в облаците. По-късно в космическата система се правят промени, позволяващи да се изключи тази ситуация. Заради военната тайна и политически съображения, действията на подполковник Петров стават известни на широката общественост едва през 1998 година.

На 19 януари 2006 г. в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк на Станислав Петров е връчена специалната награда на международната обществена организация „Асоциация на гражданите на света“. Наградата представлява кристална статуетка „Ръка, държаща земното кълбо“ с надпис „На човека, който предотврати ядрената война“.

източник: bg.wikipedia.org

Благодарности на Станислава Георгиева – @milototo

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в гледане. Постоянна връзка.