Варна – мъртви европроекти за милиони 0

Как Варна използва европейските средства да направи града по-хубаво място на живеене и да върне блясъка на черноморска столица във все по-острата конкуренция на Бургас, без да се сравняваме с изпреварилата ни с милиард инвестиции Констанца?
Видно е, че във Варна пари се усвояват, но защо няма „видими резултати“?

И в двата града управляват кметове от ГЕРБ с общински съвети, доминирани от ГЕРБ. Разликата в полза на Бургас е все по-обсъждана, но да сравним какво се случва в двата града с евросредствата, за да потърсим причината за изоставането на Варна, която е сред малкото европейски градове със собствен офис и представител в Брюксел – Биляна Раева, която е снаха на кмета Портних (сестра е на съпругата на неговия шурей).

Сайтът на Община Бургас има огромна секция с проекти, спечелени от Общината от българските оперативни програми и всевъзможни външни източници. Описани са само проектите от 2016 насам в процес на изпълнение и те са 87 проекта за десетки милиони в десет направления – екологични инициативи, градска среда, мобилност, техническа инфраструктура, енергийна ефективност, културна, образователна, социална и здравна инфраструктура, административен капацитет. От тях са 27 са международни проекти, в които Бургас си партнира с най-напредналите градове и организации в Европа за милиони евро.

Варна скромно е споделила 20 проекта (в списъка сред проектите на сайта се вижда дори и Инвестиционната програма на общината за 2014 – 2020?), от които международните са 4.

Преди дни в Брюксел беше обявено, че проект по програмата за сътрудничество между дунавските държави, в който Общината е партньор, е спечелил наградата на публиката за най-добър проект за регионално развитие – http://www.interreg-danube.eu/news-and-events/programme-news-and-events/4779 .
Проектът, с бюджет за Общината от 160 000 евро, е неоткриваем на сайта на Община Варна, нито открихме обществени поръчки за нещо свършено по проекта.



Целта на проекта CityWalk е да помогне на градовете в Дунавския регион да намалят въглеродните емисии и шума и да станат по-добри и по-безопасни места за живеене, чрез увеличаване ролята на транспортните форми ходене и колоездене.
Из медиите се мяркат през 2016 година грандиозни обещания за това как проектът ще подобри условията за пешеходците в града: https://dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/prouchvane-ustanovi-kyde-vyv-varna-peshehodniiat-trafik-e-naj-goliam-2143013?fbclid=IwAR3PVDCpnv5jGRa10iU-2j4IQQ5MWO2HkiogpP-hx7z7ET45INZt_mvxd1U

Какво се подобри по този проект обаче, засега остава загадка, а Общината мълчи загадъчно за наградата, вместо да се похвали, че е участник в наградения проект.

Има и един проект на сайта на Общината,  MySmartLife, според който Варна ще следва опита на Хамбург, Хелзинки и Риека, но на сайта на проекта Варна мистериозно е изчезнала след първите дейности по проекта и вече не фигурира никъде, освен в първата новина по проекта, обилно споделена из варненските медии. Да не би някоя история, подобна на случилата се в Хайфа, да е станала причина Варна повече да не участва в консорциума?

Иначе намирам 2 договора с организации извън Варна, които пишат проекти на Общината – една от Шумен и една от Русе, на обща стойност под 50 000 лева и единична  между 1900 и 3900 лева – суми, далече от реалната цена на пазара на консултантския труд.

За десерт искам да напомня най-грандиозният и неефективен проект на Варна „Интегриран транспорт“, след който с години наблюдавахме неработещи машини за билети и инфо табла с китайски надписи, а машините по подлезите, които трябва да са в помощ на хората с увреждания така и никога не ги видяхме да функционират.
От всичко изписано следва да си зададем един единствен въпрос: Има ли Община Варна капацитет да пише проекти, за да привлича пари в града ни и кой осъществява контрола?

Боян Георгиев – кандидат за общински съветник бюлетина 69, преференция 106

 
Pin It Добави в Svejo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Публикувано в за варна. Постоянна връзка.