Следизборно 8

bo eks 3
Изборите минаха и като един от кандидатите на РБ във Варна, се чувствам длъжен да обявя моя личен резултат пред хората, които гласуваха доверието си към мен. Принудих се да чета сканираните протоколи от сайта на Централната избирателна комисия един по един, сам и с помощта на близките ми, защото Районните избирателни комисии още не са готови с преброяването. И без това законовият срок е до края на тази седмица, а това забавяне само доказва острата необходимост от електронно гласуване. Ако го имаше, резултатите щяха да бъдат известни още в изборния ден, вместо всеки кандидат да чака с дни и да се чуди какво да отговаря на хората, които са гласували за него и се интересуват от постигнатото.

Според Районната избирателна комисия – РИК, избирателната активност в област Варна към 19.00 часа е била 52% и към този час, 204 663 души са упражнили правото си на глас. В община Варна са гласували 146 626 хил. души, а активността е била 48,42%.

Прегледът на всички сканирани протоколи от Варненска област показват, че Радан Кънев очаквано е събрал най-голям брой преференции – общо 4459 гласа. Оттам насетне, по-сериозни преференции правят следните кандидати от листата на РБ Варна, но никой от тях не е минал 7-те процента от общите 17 300 за Блока, които са равни на 1211 гласа и затова, дори и да имаше втори мандат, никой от по-долу изброените нямаше да успее да го заеме:

2. Касим Дал – 442 от града + 332 от общините в областта = 774
3. Стилиян Гроздев – 469 от града + 347 от общините в областта = 816
7. Валентин Петков – 610 от града + 160  от общините в областта = 770
8. Боян Георгиев – 432 от града + 20 от общините в областта = 452
9. Васко Василев – 433 от града + 30 общините в областта = 463

От статистиката става ясно, че както и да съм се представил в град Варна, в общините от областта резултатите ми са отчайващи. Намирам това за нормално, тъй като гласоподавателите от села като Комунари, Китка, Синдел, Царевци, Рояк, Сава, Боряна и пр., дори не подозират, че съществувам, да не говорим, че съм кандидат за депутат. Нито са ме давали по телевизията, нито някога съм ходил в тези села, за да се запозная с местните и нито един рекламен материал не стигна до тях. Моята кампания беше изцяло таргетирана към жителите на град Варна и пренебрегването на малките общини ми изигра лоша шега. Не съжалявам, защото нито имах времето, нито ресурса да ги обиколя, а всичките те са 163 населени места общо. Ако трябваше да посетя всяко едно от тях по време на кампанията, която бе точно 30 дни, би трябвало да посещавам по 5,5 населени места от областта на ден. Изводът е, че е трябвало да започна кампанията си доста по-рано, ако съм искал хората и от малките общини да гласуват за мен или да ме дават по националните телевизии. Последното е смешно, да.
Другият извод е, че би било по-честно, ако Варна бъде разделена на два МИР-а – един за областта и един за общината.

Феноменът 15/15 също се е проявил донякъде, тъй като N0 7 – Валентин Петков, очевидно е трети по преференции, без да е правил официална кампания.
Според мен упражняването на преференцията или трябва да отпадне или да е задължително. Така крайният резултат от вота би бил най-справедлив, а на тези избори за втори път става ясно, че на много хора не им е ясно как се гласува преференциално. Нито една национална телевизия, нито веднъж не показа клип с преференциална бюлетина и указания. Намирам това за умишлено.

Град Варна. Много хора ми казаха, че 452 преференциални гласа не са малко за човек, появил се на политическата сцена в града само преди месец, но очаквах малко повече, макар и в началото на кампанията да обявих, че няма да се вземам насериозно и че това е нещо като идентификация и проверка. Разчитах основно на варненци и заложих на няколко билборда, малко плакати и онлайн присъствие. Добре е да се знае, че цялата си кампания организирах сам и нямах нито технически сътрудник, нито щаб, нито бюджет от Реформаторския блок, нито застъпници, представители или наблюдатели. Блокът не ми даде нито една медийна изява или публикация от договорените в началото на кампанията и нито една среща с електората, на нито една партия от петте основателки. Въпреки това се радвам, че успях да допринеса за каузата РБ и да убедя много мои познати, които изобщо нямаха намерение да гласуват, да упражнят правото си на глас.

Благодаря на всички, които ме подкрепяха в 30-те дни на кампанията!

На Радан Кънев – единственият политик от петте партии в РБ, който публично ме подкрепи, на семейството ми, че разбра целта на каузата и се лиши от мъжа в него, на най-близките ми приятели, на Илко Цветков, Тодор Тодоров, Иван Стойнешки, Камен Атанасов, Борислав Качев – колегите, които помогнаха с видео, озвучаване, 3Д анимации, дизайни и др., на Иво Илиев за „извратената“ идея със залепянето на устата, на главните редактори на варненските медии, които ме отразиха, на Александър Николов от chronicle.bg, на новите ФБ приятели и най-вече, на хората от Туитър, които масово ме подкрепиха и не ме заляха с иронията, която там толкова обичаме.

Като изключим отегчителното ръчно броене на преференциите, тази кампания ме забавляваше и научих доста неща. А виждайки какви отявлени идиоти влязоха в този парламент, никак не съжалявам, че не ставам част от него.

Неуважаеми господа политици, които се вмъкнахте в 43-тото НС чрез купуване на гласове! За пореден път видяхме докъде се простира наглостта ви спрямо българския народ (аз повечко, защото бях в предизборния казан) и знаем, че на места се е стигаше до 100 лв. на глас, знаем и от кои партии това се случваше най-често. Помнете, че един ден това ще се изсипе със страшна сила върху вас! Помнете, че ако продължавате така, страната ни ще бъде заличена, а действията ви обезсмислят всичката пролята кръв в името на България. Деца не са клани и цели семейства не са били заличавани, за да можете вие да се ежите пред камерите на телевизиите. Помнете ГЕРБ през 2013 и БСП през 2014 г. и знайте, че #ДАНСWithMe е много близо, ако смятате да я карате постарому, само че тоя път, може и до гражданска война да се стигне. Не погубвайте България и превъзмогнете егото си в името на онези, които в момента нямат възможност да прочетат този пост, понеже нямат ток, нямат интернет или са нощна смяна за 240 лв. на месец.

Уважаеми господа политици, които спазвахте правилата! Борете се за активна регистрация, задължително и електронно гласуване, променете изборния кодекс на всяка цена и работете за електронно правителство. Тези неща ще гарантират на българските граждани честността, която не видяхме на изборите и не очакваме след тях, защото началото на този парламент е страшно.

За финал – една песен от младежките ми години, която записахме с почернени сърца.
12 години по-късно, в България е още по-пълно с черни сърца. Няма да се откажа!

 
Pin It Добави в Svejo

8 коментара по Следизборно

 1. Kikonyx каза:

  Все още търпелив…….
  До кога?

 2. Надка Йонова каза:

  Когато го прочетох, имах чувството, че съм го написала аз. Много бих искала да се срещна с Вас.
  Законтакт yonova_bg@abv.bg

 3. Lily каза:

  Leo в коя държава живеете? Гледахте ли от изборния ден репортажите за платените гласове? И? Потърсена ли бе отговорност на някоя партия? Сякаш е някаква тайна, че се купува вота на гласоподавателите прситигащите с автобуси от чужбина и живеещите в махалите.

 4. Андрей Русев каза:

  Трудно ми е да разбера старите муцуни в парламента – народът те уволнява, ти напускаш, знаеш, че не си се справил добре, нищо не си постигнал, и продължаваш да кандидатстваш за депутат – и така от мандат на мандат. Това не мога да го разбера, нямат ли си друга работа – то тези милиарди евро рано или късно ще свършат, както и Животът като цяло. За къде е тази алчност за власт?

 5. Лео каза:

  „на места се е стигаше до 100 лв. на глас, знаем и от кои партии това се случваше най-често“ И? Какво от това? Били сте свидетел на престъпление и не сте подали сигнал. Това ви прави съучастник. Жалко за жалните думи…

  • varnasummer каза:

   Лео, бил съм свидетел на престъпление, което беше излъчено по националните телевизии. Всички сме съучастници, но живеем в законова страна и не можем да търсим отговорност от политик, само защото твой приятел или роднина ти е разказал как са му предлагали 100 лв., за да гласува за определена партия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Публикувано в мислене с етикети , , , , , , , , , . Постоянна връзка.